Top50 Glas publike

Ratovi browsera: Apple-ovi M1 čipovi pomažu Safariju da se približi Google Chrome-u

Uspeh Apple-ovog M1 asortimana mogao je nenamerno da pomogne povećanju tržišnog udela web browsera Safari, pokazuju novi podaci.

PCPress.rs Image

Apple-ov web browser brzo privlači korisnike

Prvi MacBook-ovi sa M1 pogonom su lansirani 2020. godine, nakon čega je usledila serija mobilnih radnih stanica koje su pokretali M1 Max i M1 Ultra u oktobru 2021. Oba lansiranja su naišla na pohvale. Svi Apple uređaji, naravno, dolaze sa unapred instaliranim Safari-jem. A prema najnovijim podacima iz Statcounter-a, browser kompanije sada čini 19,6% internet aktivnosti, što je porast od 1,2% samo u poslednja tri meseca. Iako povećanje može zvučati relativno beznačajno u procentima, neobrađeni brojevi su mnogo ubedljiviji; Podaci o ukupnom broju web korisnika iz Statista sugerišu da je Safari privukao otprilike 58 miliona dodatnih korisnika od početka oktobra.

Sveprisutnost Apple proizvoda (iPhone i iPad, kao i Mac uređaji), znači da je Safari udobno drugi najveći browser na svetu, ispred Microsoft Edge-a i Firefox-a. Međutim, Safari još uvek nije tako široko korišćen kao Google Chrome (sa 64% tržišnog udela. Uz to, sve veća popularnost Apple uređaja i reputacija kompanije za visok nivo bezbednosti i privatnosti podataka, mogli bi da dovedu do toga da Safari počne da se približava Chrome-u ove godine. Apple je takođe bio transparentan u pogledu svojih napora da ubrza usvajanje poslovnih Mac računara, što može uticati na veličinu Safari korisničke baze. Prošlog meseca, Apple je najavio da priprema ponudu za pretplatu na uređaje po kojoj će kompanije moći da iznajmljuju MacBook-ove za samo 30 dolara mesečno.

Pročitajte i:  Ericsson i Apple okončavaju pravni spor u vezi sa patentima

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,