Različito formatiranje brojeva (Excel)

U tabelama najčešće koristimo cele brojeve, ili dodajemo dve, eventualno tri decimale. Ponekad se dešava da želimo uske kolone i ukoliko prikazujemo samo značajne cifre ušteda može da bude velika. Recimo da kod velikih brojeva možemo da zanemarimo decimalni deo, ali kod brojeva manjih od npr. 1 to ne smemo da uradimo jer se preciznost gubi.

Excel-Razlicito-formatiranje-brojevaKako da omogućimo različito formatiranje ove dve grupe brojeva? Pritisnimo Ctrl+1 i dobićemo mogućnost da definišemo vlastiti tip formatiranja u Number tabu, pod stavkom menija Custom.

[<1]_(0,##000_);_(#,##0_)

Ovim formatiranjem ćemo brojeve manje od 1 prikazivati sa pet decimala, a one veće sa tri decimale. Zgodan način da prikažemo više podataka na uvek deficitarnom prostoru.

Sličnim, ali ipak malo modifikovanim formatiranjem [<1]_($#,##0.00_);_($#,##0_._0_0_) u kombinaciji sa desnim uravnanjem dolazimo do veće čitljivosti, ali na značajno slabije iskorišćenoj širini polja. Prava odluka uvek zavisi od konkretne tabele i cilja koji želimo da postignemo.

(Objavljeno u PC#190)

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Poznato koliko će koštati Microsoft Office 2021

Tagovi: