Top50 Glas publike

Re: scam – bot koji sprečava phishing

Dok su neki korisnici dovoljno oprezni da odmah obrišu mejlove koji im obećavaju veliko bogatstvo, nisu svi bezbedni od ovakvih prevara. Kako bi osigurala da oni koji vrebaju korisnike imaju manje vremena da se bave pravim ljudima, online sigurnosna organizacija sa Novog Zelanda Netsafe razvila je alatku pod imenom Re: scam.

PCPress.rs Image

Radi se o mejl botu sa veštačkom inteligencijom koji sa onima koji žele da počine prevaru ulazi u besmislenu i beskonačnu konverzaciju, koja se sastoji od nepovezanih pitanja koja su smišljena da im potroše vreme namenjeno za prevare.

Da bi koristili Re: scam oni koji dobiju sumnjivi mejl trebalo bi da ga proslede na me@rescam.org, posle čega će bot odmah početi da odgovara na pitanja onoga koji je poslao mejl, a sve dok pitanja ne prestanu da stižu. Kako bi izbegao da bude razotkriven, Re: scam može da koristi nekoliko identiteta, te humor i gramatičke greške na sličan način kao što bi to činio običan korisnik.

Pročitajte i:  Online: Kad se deli i ono što nije za deljenje

Ovaj bot trebalo bi da u budućnosti smanji rizike od phishing-a, koji često pogađa korisnike, te im nanosi prilične materijalne štete. Do sada je na platformu otpremljeno više od 20.000 mejlova, na koje je bot odgovarao, te ukupno protraćio dva meseca i 12 dana vremena koje bi kriminalci inače potrošili na otimanje novca od svojih žrtava.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,