Top50 Glas publike

Reachy: Open-source robot za robotsku revoluciju

Sve je više kompanija koje se okreću robotima i veštačkoj inteligenciji, bar je tako sa onima koje imaju dovoljno sredstava da svoje platforme počnu od samog početka i na taj način ponude originalna rešenja. Francuska kompanija Pollen Robotics je među njima, ali se odlučila za open-source pristup koji bi, kako tvrde, mogao da dovede do revolucionarnih promena na polju robotike.

PCPress.rs Image

Rešenje ove kompanije došlo je u obliku robota Reachy, koji je širem auditorijumu predstavljen na CES 2020. Budući da se radi o open-source projektu robot je sposoban za različite funkcije, tako da može da se igra, ali i da posluži za različite servise za isporuku. Developeri mogu da koriste Python kako bi razvijali aplikacije koje su prilagođene ovom sistemu, a robot dolazi sa ugrađenom veštačkom inteligencijom, što znači da zainteresovani mogu da istražuju sistem bez potrebe da ga pre toga treniraju.

Open-source priroda, sa druge strane, nije blagotvorno uticala na cenu, pa osnovna verzija robota, koja dolazi sa jednom rukom, košta devet hiljada dolara, dok verzija sa dve ruke čak 17 hiljada.

Pročitajte i:  Aeo robot je dizajniran da patrolira bolnicama i da ih dezinfikuje

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,