BIZIT 23

Redak Apple-1 računar našao se na aukciji

Originalni i potpuno funkcionalni Apple-1 računar našao se na aukciji, a očekuje se da će se prodati za više od 300.000 dolara. Ovaj primerak Apple-ovog računara iz 1976. godine ima posebnu kolekcionarsku vrednost jer je zasnovan na retkom Synertek C6502 procesoru, koji se našao tek na malom broju Apple-1 ploča.

PCPress.rs Image

Stotine hiljada dolara za metuzalem-računar

Početna cena na aukciji bila je 50.000 dolara, ali je ubrzo dostigla cenu od 106.295 dolara. Sledeći iznos koji je aukcijska kuća ponudila je 116.925 dolara.

Prema aukcijskoj kući RR Auction, ovaj računar je samo jedan od dva računara za koje se zna da su preživeli sa ovim procesorom, za razliku od Apple-1 modela sa MOS 6502 mikroprocesorom, kojih ima više. Synertek C6502 se smatra najređim primerom licenciranja 6502 procesora iz 1976. godine.

Ponuđeni računar je restauriran i doveden u originalno stanje prošle godine, a restauraciju je obavio poznati Apple-1 ekspert, Kori Kohen. Vlasnik računara je SoftwareHouse, računarska prodavnica iz Mičigena, koja je ovaj primerak dobila u zamenu za IBM-ovu mašinu 1980. godine. Prošle godine je sličan računar prodat za skoro pola miliona dolara!

Pročitajte i:  TSMC dostigao 55 procenata uspešnosti proizvodnje 3nm procesora

Procenjuje se da će do kraja aukcije cena biti viša od 300.000 dolara, a za taj novac kupac će dobiti deo računarske istorije. Uz sam računar koji ima 8 KB RAM-a, dobija se i originalni Apple Cassette Interface, terminalska tastatura, monitor u drvenom kućištu, napajanje, TV video modulator, Xerox kopije Apple-1 uputstva i još nekoliko drugih dodataka. Ugrađeni video terminal omogućavao je prikaz slike na TV ekranu ili video monitoru, što je u to vreme bila jedna od velikih prednosti u odnosu na druge računare.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,