Reddit upozorava AI kompanije i druge scrapere: Poštujte naša pravila ili ćete biti blokirani

Reddit je uputio upozorenje AI kompanijama i drugim scraper-ima: poštujte naša pravila ili ćete biti blokirani. Kompanija je u ažuriranju saopštila da planira da ažurira svoj Robots Exclusion Protocol (robots.txt datoteku), što joj omogućava da blokira automatsko pretraživanje svoje platforme.

PCPress.rs Image

Nove mere protiv neovlašćenih pristupa

Kompanija je takođe najavila da će nastaviti da blokira i ograničava brzinu pretraživača i drugih botova koji nemaju prethodni dogovor sa kompanijom. Promene, kako navode, ne bi trebalo da utiču na “dobre aktere,” kao što su Internet Archive i istraživači.

Ovo Redditovo obaveštenje dolazi ubrzo nakon više izveštaja da Perplexity i druge AI kompanije redovno zaobilaze robots.txt protokol na veb sajtovima, koji izdavači koriste da kažu pretraživačima da ne žele da im se pristupa sadržaju. CEO Perplexity-a je u nedavnom intervjuu za Fast Company izjavio da protokol “nije pravni okvir.”

Izjava Redditovog portparola

U izjavi za Engadget, portparol Reddita je rekao da ne ciljaju određenu kompaniju. “Ovo ažuriranje nije namenjeno da izdvoji bilo koji pojedinačni entitet; ono je namenjeno da zaštiti Reddit, dok istovremeno čuva otvorenost interneta,” rekao je portparol. “U narednih nekoliko nedelja, ažuriraćemo naše robots.txt instrukcije da budu što jasnije: ako koristite automatizovanog agenta za pristup Redditu, bez obzira na vrstu kompanije, morate se pridržavati naših uslova i politika, i morate nas kontaktirati. Verujemo u otvoren internet, ali ne verujemo u zloupotrebu javnog sadržaja.”

Pročitajte i:  OpenAI sklapa dogovor o upotrebi Reddit sadržaja

Raniji potezi Reddita i dogovori sa AI kompanijama

Ovo nije prvi put da kompanija zauzima čvrst stav kada je u pitanju pristup podacima. Kompanija je navela korišćenje svoje platforme od strane AI kompanija kao razlog kada je prošle godine počela da naplaćuje korišćenje svog API-ja. Od tada, Reddit je sklopio ugovore o licenciranju sa nekim AI kompanijama, uključujući Google i OpenAI. Ovi ugovori omogućavaju AI firmama da treniraju svoje modele na Redditovom arhivu i predstavljaju značajan izvor prihoda za Reddit, koji je nedavno postao javno preduzeće. Deo izjave “kontaktirajte nas” verovatno je suptilan podsetnik da kompanija više ne deli svoj sadržaj besplatno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *