Zebra

Registarske tablice za dronove

Vlasnici dronova u Sjedinjenim Američkim Državama dobijaju identifikacioni broj kada registruju svoju letilicu, a koji mogu da smeste u deo za bateriju, ili bilo koji drugi unutrašnji segment. To bi u budućnosti moglo da se promeni, budući da bi po novim zakonima moglo da se zahteva da ovaj registarski broj bude vidljiv.

Zakon je predložen početkom maja, te je napisan tako da od vlasnika dronova zahteva nešto poput malih registarskih tablica, na osnovu kojih će u budućnosti biti omogućena identifikacija ovih letelica. Ukoliko se zakon usvoji, više neće biti moguće da se broj čuva u unutrašnjosti drona, već će morati da bude lako uočljiv, a kako bi omogućio brzo i lako prepoznavanje.

Tako će regulatorna tela moći lako da prate privatne dronove, što će im omogućavati veću kontrolu nad do sada neidentifikovanim letelicama. To je važno, budući da su ove već učestvovale u raznim letećim nezgodama, a postoji i povećana zabrinutost da bi teroristički napadi uskoro mogli da se dešavaju i uz pomoć ovih letećih objekata. I Ujedinjene nacije učestvuju u ovom poduhvatu, te planiraju da uvedu zajednički registar za dronove iz celog sveta, a u Beloj kući se već raspravlja o dozvoli po kojoj bi predstavnici zakona mogli i da pucaju na neidentifikovane privatne dronove.

Pročitajte i:  Sony predstavio dron za snimanje filmova

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,