BIZIT 2022

Rek ili ormar?

Rek (rack) u IT terminologiji označava metalni ormar za smeštaj IT opreme u data centru ili serverskoj sobi. Ako je u njemu aktivna oprema, onda je serverski, a kad je mrežna oprema, tada je mrežni rek. Najčešće su dimenzije 42U, ređe 48U, i to je jedinica za označavanje visine reka, pa se i visina sve opreme koja ide u njega obeležava istim jedinicama. Sva oprema smešta se na DIN šine razmaka 19 inča

0F4C53D88E2390EB85257CFD006E4CD8_TSLR_9L9RLY_f_v_hi

Bez obzira na razmak DIN šina, stranice rekova mogu biti razmaknute od 60 cm pa čak do punog metra (po širini), a dubina reka može biti i 120 cm. U serverskim rekovima nalazi se oprema koja emituje veliku toplotu (serveri, NAS‑ovi, komunikacioni, UPS uređaji…), popriličnih je dimenzija i za njen pouzdan rad neophodno je obezbediti i odgovarajuće hlađenje – prirodnom ventilacijom ili dodavanjem ventilatora. Podaci iz prakse govore da se snaga opreme u jednom serverskom reku može kretati od nekoliko kilovata pa sve do 16 kW kod „gusto“ pakovanih IT rekova.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Najodrživiji modularni monofazni UPS prilagođen za Edge Computing

Imate li sve?

Oprema koja se smešta u rek može biti i veoma teška, pa treba misliti na statičku i dinamičku nosivost, koja za IT rekove može ići i do 1000‑1300 kg. Sigurno ne biste želeli da se rek iskrivi ili savije pod teretom servera ili mrežnih kablova.

Osim smeštaja opreme, prilikom izbora odgovarajućeg ormara, potrebno je proveriti šta se nudi u „paketu“ s njim, odnosno šta se može opciono dodati prema potrebi – da li dobijate šrafove i kavez matice za fiksiranje uređaja, uzemljenje stranica reka, razne pozicije koje omogućavaju jednostavnu ugradnju dodatnih elemenata i mogućnost pristupa reku sa svih strana. Treba sagledati koje sve opcije postoje za uvođenje kablova. Ako se radi o data centru, poželjno je videti da li postoji mogućnost segmentiranog polaganja kablova na krovu reka ili povezivanje svih elemenata data centra u jednu celinu, kakva je kompatibilnost s rešenjima za hlađenje i nizom drugih „sitnica“, koje morate nabaviti naknadno a koje imaju svoju cenu…

Kad je više rekova…

Pročitajte i:  PowerIT konferencija 2022. u organizaciji Schneider Electric HUB

U IT okruženjima koja podrazumevaju više od jednog reka, prilikom izbora trebalo bi imati u vidu: potrebnu visinu, dubinu i nosivost (direktno zavisi od uređaja koje treba ugraditi); mogućnost da se rek po potrebi izmesti na drugu lokaciju (ugrađeni točkići); uzemljenje; jednostavan pristup reku sa svih strana; predviđeno hlađenje opreme (prirodna cirkulacija vazduha, mogućnost jednostavnog dodavanja ventilatora, kompatibilnost reka sa sistemom za hlađenje; opcije i izbor dodatne opreme za rek koje proizvođač nudi (od ranžira kablova, PDU‑ova, konzola, KVM switch‑eva, nadzor okoline); opcije distribucije kablova unutar i izvan reka; mogućnost povezivanja više rekova u celinu itd.

Jedan savremeni IT rek, osim dizajna, morao bi da omogući sve trenutne potrebe za smeštaj opreme, kao i one kada dođe do proširenja postojećeg sistema, jednostavnim dodavanjem potrebnih elemenata, bez ikakvih specijalnih zahvata. To u praksi u potpunosti opravdava izreku: „Plaćaj kako rasteš“ (Pay as you grow). Naravno da pri tome treba uvek voditi računa da su ispoštovani svi IT standardi, kao i konačan izgled i funkcionalnost u svakom pogledu.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Najodrživiji modularni monofazni UPS prilagođen za Edge Computing

Vasilije Kodžopeljić i Dušan Gojsović

 

Objavljeno u časopisu PC#230

Pročitajte još:

Oblak od memorijske pene

Qnap NAS porodica

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,