Top50 Glas publike

Review: Acer Nitro AN515-42 – Nitro pogon

Acer je bio veoma agresivan sa svojom Nitro serijom računara i to mu se isplatilo. Recept je jednostavan – atraktivno kućište, kvalitetan hardver, privlačna cena… sasvim dovoljno da kupci prepoznaju dobro odmeren računar srednje klase. Isprobali smo Nitro AN515‑42 laptop.

PCPress.rs Image

Za Nitro pogon ovog računara zaslužan je AMD, koji je nakon dugo godina konačno uspeo da se etablira na mobilnoj sceni. Njegovi Ryzen procesori pokazali su se kao odlični all‑round modeli, a slično se može reći i za grafičke čipove. Stoga Acer Nitro AN515‑42 laptop čini pravi potez opredeljujući se upravo za ovakvu hardversku osnovu. Tako je u laptopu Ryzen 7 2700U, četvorojezgarni procesor koji radi na nominalna 2,2 GHz, dok u maksimalnom naprezanju dostiže 3,8 GHz, zadržavajući potrošnju na oko 15 W. Sadrži integrisanu Radeon Vega 10 grafiku, ali kako je AMD‑ova reputacija iznad realnih dometa, Acer je povukao mudar potez, odlučivši da upotpuni laptop Radeon RX560 grafikom s 4 GB sopstvene GDDR5 memorije.

PCPress.rs Image

Prilična ekstravaganca računara jeste to što stiže sa čak 32 GB DDR4 memorije! Tako velika količina RAM‑a čini uređaj pogodnim za zahtevne primene jedne mobilne radne stanice. Skladišni sistem sastoji se od strahovito brzog Kingston M.2 NVMe SSD‑a kapaciteta 128 GB, te hard‑diska od 2 TB za čuvanje podataka. Na SSD‑u je instaliran operativni sistem Windows 10 Home koji stoga radi munjevito, ali je moguće nabaviti računar i po pristupačnijoj ceni bez OS‑a.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Desktop računari

PCPress.rs ImageLaptop nudi HDMI izlaz, USB‑C, jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, kao i Gigabit LAN priključak. Valja još spomenuti Dual‑band Wi‑Fi (802.11ac), Bluetooth, te audio‑konektor i čitač memorijskih kartica.

Kućište je izrađeno od kvalitetne plastike. Najviše pažnje posvećeno je poklopcu, gde je ona naborana, a ponajmanje donjoj strani, gde su velike nožice za prianjanje. Oleofobni nanos se odupire otiscima prstiju i pomaže da laptop uvek deluje uredno. Uopšte, uređaj odiše duhom ekonomične i odmerene mašine, kakva zaista i jeste, premda će je odati detalji poput crvenog pozadinskog osvetljenja tastature i sličnih elemenata, relativno agresivno dizajniranih. Pohvalili bismo osećaj u kucanju, ali i rad s touchpad‑om, koji je veoma precizan.

PCPress.rs Image

Ekran dijagonale 15,6 inča raspolaže Full‑HD rezolucijom (1920×1080 piksela), koja je sasvim dobro odmerena. Ne samo što je prikaz na IPS ekranu odličan i jasan, već će i igranje u ovoj rezoluciji biti sasvim pristojno, budući da RX560 nudi dovoljno performansi za kvalitetan ugođaj u velikom broju naslova. Ne treba brinuti ni za disipiranu toplotu, pošto su čipovi razdvojeni, a preko njih se protežu dva odvojena sistema toplotnih cevi koje se hlade pomoću dva kulera, pa tako Nitro AN515 ostaje hladan koliko je god to moguće. Baterija kapaciteta 3320 mAh obezbeđuje više od šest sati autonomije.

Pročitajte i:  Novi 304. broj magazina PC Press na kioscima i u digitalnoj čitaonici!

PCPress.rs Image

Najveći kvalitet računara jeste njegova univerzalnost, koja mu daje specifičan karakter. Možda je nastao kao budžetsko gejming rešenje, koje je pozicionirano u ono što percipiramo kao višu srednju klasu. Međutim, Nitro se može koristiti bez ikakvih problema i za udoban svakodnevni rad i za multimedijalno uživanje ili pak kao mobilna radna stanica. Idealna mašina za one koji žele kvalitetan laptop za svaku priliku.

Korisna adresa: acer.com/ac/sr/RS/content/home

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,