Review: Acer Spin 5 – Surfer u odelu

Ukoliko se dvoumite da li vam je potreban laptop za kuću ili posao, a niste baš ni sigurni da li vam treba laptop ili tablet, ili i jedno i drugo, možda je nova generacija Acer Spin 5 modela baš ono što vam je potrebno. Sa sve više modela na tržištu koji su konvertibilni, i pored standardnog režima rada nude i druge pozicije rotacijom ekrana ili odvajanjem od tastature, ni Acer nije ostao imun na trendove.

PCPress.rs Image

Serija Spin bila je od samog početka popularna, a model za 2018. godinu, nazvan prosto Spin 5, u jednom kućištu nudi četiri režima: laptop, tablet, šator i prezentacioni režim. Ono što seriju Spin izdvaja od konkurencije jeste jedinstven spoj poslovnog izgleda i kreativne multimedijalne prenosive mašine.

Vuk u jagnjećoj koži

Acer Spin 5 dolazi u dve veličine određene ekranima od 13,3 i 15 inča, u zavisnosti od onoga što želite – ultraportabilni prenosnik ili nešto veću radnu površinu nauštrb dimenzija. Nama je na test stigao manji model, za koji, zbog prirode samog uređaja, smatramo da je bolji izbor, posebno u tablet režimu rada. Poslovna priroda Spin-a 5 ogleda se u svedenom dizajnu tamnosivog aluminijumskog kućišta, koje s pojedinim srebrnim i crnim elementima uspešno krije mašinu namenjenu kreativcima. Paket koji se prodaje kod nas obuhvata i aktivnu olovku, čime se upotrebljivost ovog modela podiže na viši nivo.

PCPress.rs Image

Pod haubom ćete pronaći nekoliko konfiguracija. U našem slučaju, za agilan rad pobrinuo se Core i5 8250U procesor koji diriguje sistemom zajedno sa 8 GB memorije i prostranim SATA SSD-om. Uprkos tome što nije u pitanju PCIe veza, SSD i te kako ima dobre performanse, što se direktno odražava na svakodnevni rad, koji je brz i responzivan. Tanko kućište nije dozvolilo diskretnu grafiku ili LAN port, ali se Acer potrudio da to nadomesti na drugi način. Tako gornji levi ugao touchpad-a ima veoma precizan i brz senzor otiska prsta, a tu su i specijalno postavljeni zvučnici koji usmeravaju zvuk ka gledaocu, čak i kada je Spin 5 u tent ili prezentacionom režimu. Dodaci poput osvetljene tastature i USB-C porta su očekivani, a pravo iznenađenje je baterija od 54 Wh, koja će vas prijatno iznenaditi svojim mogućnostima. USB-C port se takođe može koristiti i za punjenje, što i te kako ume da bude korisno kada zaboravite da ponesete punjač.

Pročitajte i:  Windows 11 22H2 upozorava kada ste neooprezni sa lozinkama

Gledaj i pipaj

Ekran dijagonale 13,3 inča ima nešto veći okvir nego što bismo mi to voleli, ali treba imati na umu da se radi o ekranu osetljivom na dodir, što svakako zahteva više elektronike i elemenata nego regularni ekran. Full HD rezolucija sasvim je odmerena, i sve preko toga potpuno je nepotrebno, pa nam je drago što Acer nije išao u besmislene eksperimente sa 1440p i sličnim izletima sa skupim ekranima upitne upotrebljivosti.

Zbog svoje prirode, IPS panel je dobio zaštitni reflektivni sloj, što ume da bude nezgodno kada Spin 5 koristite napolju. Svetlina jednostavno nije dovoljno jaka da nadomesti refleksiju koja se stvara pri dnevnom svetlu, pa ćete često tražiti nešto deblji hlad ukoliko planirate da radite napolju.

PCPress.rs Image

S druge strane, visoka rezolucija na nešto manjoj dijagonali osigurava veoma oštru sliku, a kvalitetni IPS panel garantuje preciznu reprodukciju boja, pa je veoma teško naći zamerku slici koju daje Spin 5. Za razliku od ekrana, tastatura je jedna od najboljih s kojima smo imali prilike da se sretnemo. Iako zbog rotacije hod tastera nije mogao da bude mnogo veliki, otpor je povećan, taman toliko da kucanje bude pravo uživanje. Acer nastavlja s nepopularnim rešenjem – upola manjim kursorskim strelicama i guranjem Pg Up i Pg Dn tastera gde im mesto nije, ali se na nešto i mora navići. Fn tasteri imaju primarnu ulogu prečica, što se prema željama može vratiti na podrazumevane vrednosti. Svetlina ima samo jedno podešavanje, što nekima možda zasmeta, ali u realnosti, čak i kada postoji nekoliko nivoa, većina korisnika odabere jedan režim i ne menja ga gotovo nikad.

Pročitajte i:  Windows 11 po vašoj meri

PCPress.rs ImageOlovka koja dolazi u paketu podržava 1024 nivoa jačine pritiska, a korišćenje je pravo uživanje, s minimalnim kašnjenjem u odnosu na pokrete. U kombinaciji sa odgovarajućim aplikacijama ili Windows mogućnostima, aktivna olovka može biti veoma koristan dodatak, posebno kada se malo naviknete na mogućnosti, poput dodavanja napomena na slike ekrana, ostavljanje poruka ili prosto crtanje u slobodno vreme.

Touchpad je precizan i prostran, blago pomeren ulevo, sa integrisanim tasterima i gorepomenutim senzorom otiska prsta. Aktivna površina umogućava veoma udobnu gestikulaciju i kada se malo naviknete, koristićete većinu prečica koje su implementirane i koje znatno olakšavaju svakodnevno korišćenje.

PCPress.rs Image

Uprkos malom profilu, Acer je u Spin 5 smestio tri USB porta pune veličine i jedan USB-C (podržava DisplayPort preko USB-C), a mesta se našlo još i za HDMI, 3,5-mm kombinovani audio-port, SD čitač kartica i dva tastera: Power i klackalice za kontrolu jačine zvuka. Pomenuti tasteri su jedina stvar koja nam se nije svidela kod novog modela Spin 5. Naime, Power taster nema dobro definisan hod, pa ponekad niste sigurni da li ste ga pritisnuli ili niste.

Pročitajte i:  Saveti za Windows Search koji mogu da vam pomognu

Pravi saputnik

PCPress.rs ImageBilo da ste krenuli van kancelarije na sastanak ili na ručak, dimenzije i težina modela Spin 5 omogućavaju da ga bez problema ponesete sa sobom. Kada na to dodate i odličnu autonomiju, vrlo brzo ćete se odvići od skeniranja soba za utičnicom, kao prvom reakcijom u novom prostoru. S poslovnog sastanka, transformacija u multimedijalnu mašinu koja će vam omogućiti da s porodicom odgledate film ili seriju uveče traje nekoliko sekundi. Ako znate da olovkom u bilo kom slobodnom trenutku možete probuditi kreativni deo sebe i krenuti u skiciranje, crtanje i slikanje, shvatićete da Spin 5 nudi potpuno drugačiju percepciju korišćenja uređaja za koji ne možemo reći da je samo laptop.

Kao i sve dobre stvari, Acer Spin 5 nije jeftin, pa ćete za model koji smo mi testirali morati da izdvojite oko 1000 evra, ali ako ugrabite neku akciju ili praznični popust, nemojte propustiti priliku, jer vam Spin 5 sigurno neće ostati dužan.

Korisna adresa: www.acer.rs

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,