BIZIT 2022

Review: Alcatel 3 – Trojka za peticu

Danas svi proizvođači žele udeo u svim tržišnim kategorijama, a nije lako takmičiti se sa velikim igračima. Zato su brendovi kao što je Alcatel naprosto prinuđeni da izvlače asove iz rukava. Alcatel 3 je upravo takav uređaj!

PCPress.rs Image

Alcatel 3 je dostupan u verzijama sa 3/32 GB, odnosno 4/32 GB, i one se po ceni razlikuju za samo dve hiljade dinara. Pošto u ovoj kategoriji svaki dinar znači, testirali smo nominalno slabiju varijantu. Drago nam je što možemo da kažemo kako je ovo verovatno najbolji telefon koji je Alcatel ikada napravio – ako ne u apsolutnom smislu, sigurno u odnosu cena‑mogućnosti.

PCPress.rs Image

Uređaj je veoma dopadljiv, a na poleđini je prisutan gradijent efekat, s preplitanjem crne i tamnoplave boje. Ne samo da ga to čini jednim od najlepših telefona u klasi, već je i među najkompaktnijima, s dijagonalom ekrana 5,94 inča koja, zahvaljujući odnosu stranica od čak 19,5:9, rezultuje kompaktnim telefonom kojim se veoma lako upravlja jednom rukom. Ekran je IPS tipa, vuče ka hladnijem spektru boja, odlikuje se rezolucijom 1560×720 piksela i prekriven je Asahi Dragontrail staklom s prednje strane, dok je poleđina izrađena od plastike, baš kao i kod konkurenata. Na poleđini postoji i skener otiska prsta.

Pročitajte i:  HONOR 70 - Siguran hod

PCPress.rs ImageBaterija kapaciteta 3500 mAh je veliki adut Alcatel‑a 3. Pruža odličnu autonomiju i lako će izdržati čitav dan maltretiranja, a štedljivijim korisnicima potrajaće i dva dana. Telefon stiže s punjačem snage svega 5 W, pa treba podosta vremena da dopunite telefon putem microUSB konektora. Tu su još 3,5‑mm audio‑konektor i podrška za FM radio.

Hardver nas je iznenadio, budući da se Alcatel od MediaTek‑a okrenuo ka Snapdragon‑u. Tako „trojka“ koristi osmojezgarni Snapdragon 439 čipset, koji radi u kombinaciji 2×2 GHz + 6×1,45 GHz. Alcatel sada može da izađe na crtu svim cenovnim konkurentima. Prostora za skladištenje ima 32 GB što možete da proširite putem memorijske kartice kapaciteta do 128 GB, koja koristi jedan slot hibridnog Dual SIM podnožja. Količinu RAM‑a birate sami, a mi smo veoma zadovoljni radom telefona s 3 GB memorije. Alcatel 3 dolazi sa starijim Android 8.1 Oreo sistemom, mada je diskutabilno da li na telefonima niže klase nedostaju neke od novijih karakteristika. Alcatel‑ov korisnički interfejs je unapređen i dosta rasterećen, pa sve radi veoma dobro i brzo. Osim skenera otiska prstiju, Alcatel 3 podržava Face Key, funkciju koja raspoznaje osobu u 30 stepeni prostornog ugla zahvaljujući 106 tačaka i otključava telefon za pola sekunde.

Pročitajte i:  Motorola Moto G82 - Dovoljno, zar ne?

PCPress.rs Image

Kamere su korektne – senzori rezolucije 13 Mp i 5 Mp pozadi, odnosno 8 Mp spreda, donose pristojne snimke. Korišćen je nešto stariji (i sporiji) autofokus, pa proces snimanja traje nešto duže nego što bismo želeli. Alcatel je implementirao i svojevrsni AI s prepoznavanjem 21 scene, uključujući tu i režim noćnog snimanja. Sve u svemu, kamera je u proseku svoje kategorije, što je sasvim dovoljno da konstatujemo da je Alcatel 3 dobar izbor u klasi. Ponuda je ogromna i izbor je na vama, ali sasvim sigurno nećete pogrešiti ukoliko se opredelite za novu „trojku“. Samo obratite pažnju na to da smo testirali Alcatel 3 bez sufiksa, ali postoje i modeli 3X, 3L, 3V i druge varijante.

Korisna adresa: acr.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,