Review: ASUS TUF Gaming FX505 – Za tvrde gejmere i još ponekog

Nakon sjajnog uspeha s ROG serijom gejming laptopa za najzahtevnije korisnike, ASUS donosi TUF Gaming seriju, namenjenu svima koji žele nešto više od svog prenosivog računara, kao i da to „više” bude usmereno ka gejming sferi – ne previše agresivno, atraktivno i izdržljivo

PCPress.rs Image

FX505 ima veoma atraktivan dizajn, koji kombinuje crnu boju podloge i dopadljive crvene detalje. Posebno se ističe simbol na poklopcu, kao i pozadinsko osvetljenje tastature laptopa. Kvalitet izrade je na vrhunskom nivou i tu ASUS opravdava svoju reputaciju, ne praveći nikakve kompromise. Štaviše, visok nivo kvaliteta izrade potvrđuje i MIL-STD 810G sertifikat o ispunjavanju vojnih standarda izdržljivosti, čime opravdava svoje ime TUF („čvrsto, izdržljivo” na engleskom, malo drugačije napisano).

TUF Gaming FX505 stiže sa 15,6-inčnim IPS ekranom rezolucije 1920 x 1080 piksela, što nije neuobičajeno za gejming svet gde nezahtevna rezolucija pruža veoma dobar balans između dugotrajnosti i kvaliteta prikaza. TUF Gaming FX505 se diči NanoEdge okvirima oko ekrana, koji su zaista izuzetno tanki, što doprinosi i vizuelnom utisku. Ekran ima  stopu osvežavanja od 60 Hz, a treba reći da u ponudi postoji i varijanta od 144 Hz, koju toplo preporučujemo ukoliko finansije to mogu da izdrže.

Pročitajte i:  ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition - Crvena boja strasti

PCPress.rs Image

Stiže sa operativnim sistemom Windows 10, kao i odličnom tastaturom i tačpedom. Osim pozadinskog osvetljenja (crvenog ili RGB), tastatura ima relativno dubok hod od 1,8 mm, dok same tastere karakteriše udubljenje za jagodice zarad udobnijeg kucanja, kao i garantovana izdržljivost do 20 miliona klikova. Tačped se isto tako odlično pokazuje u realnom radu. Slično možemo da kažemo i za bateriju od 2526 mAh, koja pruža više od šest i po sati autonomije. Iako postoji puno laptopa koji imaju i veću autonomiju, ovde govorimo o igračkoj mašini odličnih performansi s velikim rezervama snage.

Za sve, pa i igranje

PCPress.rs ImageASUS često briljira u hardverskim rešenjima, pa je tako i ovog puta. Za CPU je odabran četvorojezgarni Core i5 8300H, kome radni takt ide od 2,3 GHz do 4 GHz, u zavisnosti od opterećenja i termalnih karakteristika. FX505 raspolaže s dva ventilatora, izduvnim programom za raspršivanje prašine, a pride se broj obrtaja može kontrolisati funkcijskim tasterom na samoj tastaturi. Proizvođač ovaj sistem hlađenja naziva HyperCool.

Za grafiku je u modelu na našem testu odabrana GTX 1060, koja je najjača karta u TUF Gaming seriji. Raspolaže sa 6 GB sopstvene GDDR5 memorije, a kada nije aktivna, tu je integrisana Intel UHD 630 za manje zahtevne scenarije, čime se ostvaruje ušteda baterije. Verzija na našem testu imala je 8 GB DDR4 memorije, te skladišni sistem u vidu jednog NVMe SSD-a od 128 GB na kome je sistem i jednog hard-diska od 1 TB za skladištenje podataka. Dodajmo brzu Wi-Fi 802.11ac konekciju, gibabitni LAN, bluetooth 5.0, USB 3.0 portove i HDMI izlaz, i jasno je da se radi o zaokruženom proizvodu.

Pročitajte i:  Kursevi za robote koji uče da hodaju

PCPress.rs Image

Ne čudi, stoga, što je ukupan utisak odličan. Laptop je sjajno balansiran i odlično će poslužiti kako pasionirane gejmere, tako i korisnike koji žele bolje performanse od konfekcijskih modela. TUF Gaming FX505 je sjajan izbor za sve korisnike kojima je potreban klasičan laptop visokih performansi i veoma ga je lako preporučiti.

Korisna adresa https://www.asusplus.rs/

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

One thought on “Review: ASUS TUF Gaming FX505 – Za tvrde gejmere i još ponekog

  • 10. novembar 2018. at 14:56
    Permalink

    Gde je moguce videti ili kupiti ovu masinu?

Comments are closed.