Top50 Glas publike

Review: Galaxy S21 Ultra – Galaksija ultra sija

Galaxy S21 Ultra je perjanica Android sveta, koja ima zadatak da pokori čitavo tržište i uveri korisnike širom sveta da je Samsung bespogovorni broj 1. Ko drugi, ako ne najbolji telefon u ponudi južnokorejskog giganta koji prodaje najviše uređaja na ovoj planeti? Da li je sve tako sjajno kod top-modela nove generacije? Mnogo toga je sređeno, ispravljeno, usavršeno, a povrh svega cena je niža od prošlogodišnjeg S20 Ultra. Dakle, dobro je krenulo

PCPress.rs Image

Novi S21 Ultra stiže s nekoliko važnih konceptualnih noviteta spram prošlogodišnje Galaxy S20 linije. Ima novi dizajn s previjajućom bočnom ivicom koja se spaja s modulom kamere, ekran sada podržava adaptivno osvežavanje u granicama od 48 Hz do 120 Hz uz inteligentni kontrolni mehanizam koji osigurava da se maksimum isporučuje baš kada je potrebno, a uvedena je i podrška za S-Pen, odnosno olovku. Stigao je i 5G čipset, moćniji i brži nego ikada pre. Pomenute olovke neće biti u pakovanju, baš kao ni slušalica ili punjača. Kada uzmemo u obzir da je i po pitanju punjača zabeleženo smanjenje na maksimalno podržanih 25 W, dobijamo inicijalnu sliku da se nešto izgubilo, a nešto dobilo. Da li je baš tako?

Za poklonike velikih telefona

Baš tako, S21 Ultra bismo opisali kao idealan uređaj za poklonike velikih telefona, osobe s velikim šakama i uopšteno one nešto korpulentnije. Posebno je primetna masa od skoro 230 grama, što nije šala. Gabariti su pozamašni, što je i razumljivo imajući u vidu šta je sve stalo unutra. S21 Ultra je zadržao zakrivljen ekran, rezolucije 3200 × 1440 piksela i dijagonale od čak 6,8“ pri odnosu stranica od 20 : 9. Dinamičko osvežavanje ide u granicama od svega 10 Hz do 120 Hz. Ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus displejem, uz staklena leđa. Ukoliko vam takva opservacija znači, konstatovali bismo da nam se posle dužeg vremena jedan telefon zaista dopao u svom mat crnom izdanju, što nije važilo u dosta slučajeva u prethodnim godinama kada su raznobojne varijante privlačile više pažnje. Ekran je predivan, fenomenalnog prikaza u svakom pogledu.

PCPress.rs Image

Kako bi proširio podršku za korišćenje S-Pen olovke, Samsung je omogućio njeno korišćenje na S21 Ultra. Međutim, telefon ne stiže podrazumevano s olovkom, već je ona opcija za dokupljivanje. Dalje, u telefonu ne postoji ležište za olovku, kao kod Note modela, već se može kupiti futrola za telefona koja ima (i) ležište za smeštanje olovke. Ta futrola dalje povećava gabarite telefona… razumete i sami.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Komponente i periferijska oprema

Čipset i kamera udarni aduti

Puno se vremena posvećivalo problematici Snapdragon vs Exynos čipseta. Stvari stoje tako da Amerikanci zahtevaju da uređaji za njihovo tržište koriste njihovu tehnologiju, pa tako Jenkijima idu Snapdragon modeli, dok Samsung u ostatku sveta nudi svoj Exynos čipset. Iako svojevremeno među njima nije bilo razlika, postepeno se došlo do prošlogodišnje situacije kada je Exynos 990 primetno zaostajao za Snapdragon-om 865. Samsung je ozbiljno shvatio stvar i prionuo na posao, donevši Exynos 2100 čipset, a za narednu najavljuje još lepše mogućnosti, naročito u GPU delu gde je na razvoju radio skupa sa AMD-om.

PCPress.rs Image

Da skratimo, situacija je ovakva: premda se po Internetu mogu naći razni stavovi, uključujući i ekstremne, praksa je takva da nikada nije bilo manje razlike između Snapdragon i Exynos čipseta kao sada sa Snapdragon 888 i Exynos 2100 varijantama. Snapdragon je nešto energetski efikasniji pri maksimumu potrošnje/naprezanja, ali prosto nije realno da se telefon dugotrajno koristi na takav način i svi scenariji realnog korišćenja daju prilično ujednačene rezultate kombinovane primene.

PCPress.rs Image

Rezultat Samsung Galaxy S21 Ultra u Geekbench 5 aplikaciji

Exynos koristi sličan pristup kao i svi moderni čipsetovi, s jednim jezgrom na veoma visokim frekvencijama iznad 3 GHz, tri brža i četiri energetski efikasnija jezgra – ukupno osam. Ultra model stiže sa 12 GB RAM-a i 128 ili 256 GB brzog UFS 3.1 skladišta, što zahteva dobru procenu korisnika, budući da više nema microSD slota kojim bi bilo omogućeno lako proširivanje dostupnog skladišnog prostora.

PCPress.rs Image

Kamera sistem je – fantastičan! Iako i dalje nominalno sa 108 MP senzorom koji nije izazvao nepodeljena oduševljenja prošle godine, sada imamo drugu generaciju sa svim doteranim, sređenim i upeglanim elementima. Možda nećete slikati Mesec njime, kao što Samsung sugeriše u reklamama, ali prosto očarava koliko su kamere prilagodljive svakoj situaciji. Posebno oduševljava realnost prikaza boja, što nije uvek bilo tipično za Samsung.

Primeri fotografija Samsung Galaxy S21 Ultra

Lepo je videti da nema nikakvih hibridnih rešenja – čista optika, što bi se reklo, sa senzorima od 108 MP, 10 MP za periskop telefoto, 10 MP za još jedan telefoto, te 12 MP za ultraširoki ugao, koji je dobio i autofokus.

Samsung zoom primeri: widescreen, normalni (1x), 3x, 10x, 50x i 100x

Pored sjajnih fotografija, kamera snima i fenomenalne video-zapise, a i prednja kamera od 40 MP daje sjajne rezultate. Noćni režim, pametne detekcije uz AI podršku, obilje režima za snimanje, sve je to prisutno na ovom telefonu i u svim ovim scenarijima moramo konstatovati da je S21 Ultra na visini zadatka.

Samsung zoom primeri: Normalni (1x), 3x i 10x (poslednje tri slike)

Baterija ima kapacitet od 5000 mAh. Ipak, dvojako gorki utisak ostavljaju činjenice da u pakovanju nema punjača, kao i da je brzo punjenje sa 45 W smanjeno na 25 W. Skener otiska prsta ispod ekrana je konačno sređen i radi munjevito. Telefon dolazi s raskošnim One UI 3.1 korisničkim interfejsom, koji prekriva Android 11, a dobro poznat munjevit rad Samsung interfejsa kojim u današnje vreme prosto dominira na Android sceni potpomognut je širokom integracijom sa Samsung servisima i Microsoft softverom – što možete, ali ne morate koristiti.

Samsung One UI 3.1 korisnički interfejs, Android 11

Ili jesi ili nisi… ultra

U neku ruku, posao S21 Ultra telefonu je olakšan. Nedostatak rivala je prilično izražen, pa prognoziramo da će ove godine Samsung učvrstiti dominantan položaj u Android svetu, tim pre što bi nakon Huawei-a i Xiaomi-ja ove godine mogao doći pod znatne udare američkog režima. Ne treba bežati od toga da je S21 Ultra skup telefon, ali nudi zaista puno, a u odnosu na prošlogodišnji model je pristupačniji za nekih stotinak evra, što nas je prilično iznenadilo. Uopšte, telefon je zanimljiv miks dobrih osobina. Mirne duše možemo ga preporučiti svima koji za sebe žele samo najbolje. Sve drugo stiže sa izraženijim kompromisima.

Pročitajte i:  Da li nam stiže Coca-Cola pametni telefon?

PCPress.rs Image

Za manju ruku i plići džep

Bazični model S21 serije i ove godine biće, bez nekih posebnih iznenađenja, Galaxy S21. Reč je o telefonu za koji se može reći da će predstavljati veoma poželjnu kupovinu svima kojima su potrebni kompaktniji uređaji u najboljoj kategoriji, s ekranom od 6,2 inča. Ravan ekran umesto zakrivljenog je novitet koji će mnogi pozdraviti, a još jedna korisna stvar jeste varijabilno osvežavanje koje ide od 48 Hz do 120 Hz i dinamički se menja u zavisnosti od sadržaja, štedeći bateriju i dajući najbolje od oba sveta. Po tom pitanju, telefon se ne razlikuje od Ultra varijante. Ipak, ekran nije zadržao sve kvalitetne osobine prošlogodišnjeg rešenja: rezolucija je smanjena na 1080p.

PCPress.rs Image

Dizajn je osvežen, doteran, moderan. Telefon je lagan i veoma lepo leži u ruci, te je zaista impresivno šta sve nudi imajući u vidu da je praktično neprimetnih gabarita, makar ako govorimo o modernom poimanju pametnog telefona. Prednja strana se može pohvaliti Corning Gorilla Glass Victus zaštitom, ali leđa su ovog puta od plastike, ne od stakla. To nije nužno loše, posebno imamo li u vidu da je kvalitetna plastika otpornija na udarce i sitna oštećenja, a telefon će svakako biti u nekoj futroli, ali prosto u ovoj cenovnoj klasi kupci su već neko vreme naviknuti na staklo ili keramiku. S21 takođe stiže i u nama veoma lepoj ljubičasto-bakarnoj varijanti. Na testu smo imali upravo ovu kombinaciju boja i moramo reći da impresionira u svakom pogledu.

Pročitajte i:  Isporuke pametnih telefona u 2022.godini pale na minimum u poslednjih 10 godina

PCPress.rs Image

Najzad, tu su značajna unapređenja u sferi performansi, budući da je S21 baziran na istom Exynos 2100 5G čipsetu, baš kao i veliki brat. Kamera sistem je isti kao kod prošlogodišnjeg modela u hardverskom domenu (12 MP glavna + 64 MP telefoto + 12 MP širokougaona, 10 MP prednja), uz brojne dorade i nove mogućnosti u softverskom domenu. Jednostavno rečeno, reč je o dopadljivom telefonu raskošnih mogućnosti i dobrih osobina. No, kao što rekosmo, treba „sažvakati” leđa od plastike, ma koliko ona kvalitetna bila, a pored toga nema ni microSD slota, niti punjača/slušalica u pakovanju. Samsung će „pomoći” korisnicima da ovo progutaju nešto pristupačnijom cenom telefona, koja iznosi 104.990 dinara za standardnu 8/256 GB varijantu.

Korisna adresa: samsung.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,