BIZIT 2022

Review: Genesis Thor 300 – Mehanika povoljno

Eksplozija mehaničkih tastatura uveliko je zahvatila PC industriju. Nove video-igre zahtevaju munjevite reflekse koji nisu dorasli tradicionalnim tastaturama, pa ćete sve češće kod ozbiljnih igrača čuti svaki klik tokom igranja. Takav je i model Thor 300, kompanije Genesis. A pri tom je cena povoljna…

Genesis je poljska kompanija specijalizovana za gejming opremu i ima impresivan portfolio proizvoda – od miševa, podloga, tastatura i gejmpedova, preko slušalica, zvučnika i kućišta do stolica i rančeva. S jasnom misijom da ponudi sve što jednom ozbiljnom igraču treba, Genesis ima stotinak proizvoda, tako da će svako, koliko god zahtevan i specifičan bio, pronaći ono što mu je potrebno.

Thor  300 je model srednje klase, koji donosi sve ono što vam je potrebno od mehaničke tastature po prihvatljivoj ceni. Umesto da odvajate više od 100 evra za mehaničku tastaturu, Genesis dobijate za upola manje novca. Dizajn je minimalistički, što je već oprobana varijanta, a proizvođač se odlučio da sve prečice implementira preko Fn tastera, umesto fizičke alternative. Priznajemo da nam nedostaje potenciomer za kontrolu jačine zvuka i nekoliko tastera za multimedijalne prečice, ali ne možete očekivati sve to na kvalitetnom uređaju koji košta manje od 6000 dinara.

Pročitajte i:  Lego kockama možete prilagoditi ovu tastaturu

 Upravo je cena karta na koju  Genesis  računa s modelom Thor 300. Umesto Cherry MX, korišćeni su Outemu plavi i crveni prekidači deklarisani na 50 miliona klikova, što je dovoljno za deceniju korišćenja. Osvetljenje ima tri nivoa jačine, a različitih režima karakterističnih za mehaničke tastature ima čak 20. Svidelo nam se to što nije potreban nikakav softver, pa je dovoljno da tastaturu povežete na USB 2.0 port i počnete da je koristite. Nema ghosting-a (kada se pritisne više tastera istovremeno, pa se neki ne detektuje), a tu je i mogućnost zaključavanja Windows tastera kada ste u nekoj ozbiljnoj partiji i ne želite ništa da prepustite slučaju. Modeli s plavim tasterima (izraženi klik) imaju zeleno pozadinsko svetlo, a oni sa crvenim (linearni hod) belo.

 Napomenućemo da Thor 300 spada u “visoke” modele sa hodom tastera od 4 mm i tačkom registracije na 2 mm, a dužina upletenog kabla je 1,6 m, što je sasvim dovoljno i za zahtevne korisnike. Metalna osnova se podrazumeva, pa će masa od 1,2 kg i široke gumene stope biti garant da se tokom rada ova tastatura neće mrdati s radne površine.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za povratak u školu

 Iako ne koristi popularne (i skupe) Cherry MX tastere, Thor 300 sa Outemu alternativom daje odlične rezultate. Ghosting ne postoji, registrovanje je brzo, a taktilni osećaj ne razlikuje se mnogo od onoga sa Cherry MX. U tom svetlu, potpuno se slažemo sa izborom prekidača, a jedini test koji ne možemo da proverimo odnosi se na dugovečnost, koja bi po deklaraciji trebalo da je na visokom nivou. U svakodnevnom radu Thor 300 nije zaostajao za skupljim modelima koje smo testirali, a jedino je potrebno malo vremena da se naviknete i zapamtite prečice do kojih dolazite uz Fn taster i odaberete svetlosnu šemu koja vam odgovara. Nakon toga ostaje samo da pokrenete omiljenu igru i uživate.

www.emmi.rs

(Izvor PCPRESS #256)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,