Review: Honor 9A – Napredak i pod pritiskom

Honor je, zajedno s matičnom kompanijom Huawei, pod ogromnim pritiskom američkog režima; veliko je pitanje kako će uspeti da se prilagodi novonastalim okolnostima, u kojima ne može da računa ni na softver ni na čipove od dobavljača koji koriste bilo šta od američke softverske ili hardverske opreme. No, to ne znači da se predaje – naprotiv, Honor 9A je dokaz da nastavlja da se bori na svim frontovima.

PCPress.rs Image

Kada je reč o pristupačnim telefonima, uvek valja razmišljati o tome šta je zapravo stiglo u paketu, pre nego tražiti nešto neviđeno. Ovakvi telefoni uvek su stvar balansa, pre nego implementiranja inovativnih rešenja kakva dotad nisu viđena. Međutim, Honor 9A nas je prilično iznenadio stavkom koja nam se definitivno najviše dopala i koju do sada zapravo nismo videli ni na jednom telefonu, čak ni ovog proizvođača.

Ekran iznenađuje

Ekran ovog telefona ima eBook Reader mode, softverski „okidač” koji svojim aktiviranjem pređe u crno-beli režim rada, uz spuštanje pozadinskog osvetljenja. Nažalost, zbog prirode ekrana, uvek mora biti prisutna određena doza odsjaja, ali ovo je zaista fantastična mogućnost koju nismo videli nigde, ni na jednom telefonu, čak ni na Honor-ovim modelima više kategorije gde bi možda bilo prirodnije da ih vidimo, što zbog cene, što zbog većeg ekrana. Ukoliko želite da čitate bilo kakav tekst, knjigu, strip, ovo je sjajna stvar! Veoma smo iznenađeni da debituje na veoma pristupačnom telefonu, i to bez bilo kakve pompe, te smo opciju otkrili gotovo slučajno.

Pročitajte i:  HONOR objavio globalno lansiranje Magic3 Serije telefona

PCPress.rs Image

S druge strane, korisnike valja obavestiti da Google Play servis nije podržan, već se moraju osloniti na rastući Huawei AppGallery, kao i novi Huawei Petal Search sistem pretraživanja baza aplikacija (i svega ostalog) kako bi došli do željenih rešenja. Kako baza podržanih aplikacija raste svakim danom, može se reći da je alternativa sasvim upotrebljiva, naročito nakon što je nedavno i TomTom stigao na Huawei/Honor telefone s alternativom Google Maps rešenju. Ipak, valja biti svestan ove stavke pre nego što se odlučite za kupovinu.

PCPress.rs Image

Kada smo raščistili dve najvažnije stavke telefona, ostaje nam samo da konstatujemo da telefon zaista nudi veoma, veoma puno za traženi novac. Za neveliku sumu dobijate sasvim solidnu hardversku platformu – premda će mnogi reći da bi više voleli neki Snapdragon umesto MediaTek Helio P22 čipa, više od 3 GB RAM-a, više od 64 GB skladišta, ali to se uvek može reći. Honor 9A je tu u rangu konkurentskih rešenja, ali zato nudi mnogo više na drugim poljima.

Magic UI 3.1 korisnički interfejs Honor 9A telefona

Moramo pohvaliti dizajn i kompaktne linije uređaja, ali i ogromnu bateriju od čak 5000 mAh, koja će s lakoćom omogućiti i po tri dana upotrebe. Nažalost, telefon koristi stari micro-USB konektor, odnosno punjač od 10 W, pa imajte na umu da će punjenje potrajati.

Pročitajte i:  HONOR najavljuje strateško partnerstvo sa Microsoftom

PCPress.rs Image

IPS ekran dijagonale 6,3” nudi sasvim solidan prikaz, a performanse telefona su sasvim korektne, čemu verovatno pomaže i nevelika rezolucija od 1600 × 720 tačaka. Dual SIM mogućnosti ne narušava eventualno ubacivanje microSD kartice za proširenje memorije, koja ima sopstveni slot. Tu je i 3,5-mm audio-konektor, kao i skener otiska prsta na zadnjoj strani. Moramo reći i da nam se sviđa dizajn uređaja, posebno zbog veoma lepih boja koje su u ponudi.

PCPress.rs Image

Kamera je sasvim dovoljna za ovu kategoriju – 13 MP na glavnoj kameri, uz još dva sočiva od 5 MP (ultrawide) i 2 MP (bokeh) svi skupa donose pristojne rezultate. Slično možemo reći i za selfi kameru od 8 MP. Nećete biti ushićeni kvalitetom fotografija i videa, ali ni razočarani – telefon će prosto ispuniti sve što očekujete od njega.

I to nam je zapravo glavni utisak nakon druženja s Honor 9A telefonom – on će ispuniti sve što očekujete od njega, što je sjajno imajući u vidu njegov cenovni razred. Reč je o veoma zaokruženom proizvodu koji nikoga neće ostaviti na cedilu po bilo kom pitanju, što je velika stvar u cenovnoj klasi gde je kompromis ključna reč, a pri tome ima nekoliko sjajnih aduta poput eBook moda za ekran ili velike baterije.

Pročitajte i:  Činjenice koje niste znali o kompaniji HONOR

Korisna adresa: hihonor.com/rs/

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: