Review: HyperX Alloy Elite tastatura- nova poslastica za ljubitelje

Stariji čitaoci sećaju se IBM‑ovih mehaničkih tastatura, koje ste mogli da čujete iz komšijinog podruma, četiri kuće pored. Moderna vremena su donela nove tastature s mekšim hodom, a sada se mehaničke tastature polako ali sigurno vraćaju u upotrebu, posebno kod igrača. Isprobali smo HyperX Alloy Elite.

PCPress.rs ImageMehaničke tastature su multifunkcionalno oruđe. Imaju takozvani N‑key rollover, što znači da istovremeno detektuju veliki broj pritisnutih tastera, bolje reći sve pritisnute tastere. Po potrebi mogu i da nerviraju ukućane, jer imaju jasno definisan „klik“, posebno ako koriste Cherry MX Blue prekidače, a vi uvek možete da se vadite na to da one naprosto tako funkcionišu i da tu buku ne možete da promenite. Korisnici laptopa gledaće ih sa čuđenjem zbog velikog hoda tastera, pa ćete tako odbiti neželjene goste od korišćenja vašeg računara, a ako se ukaže potreba, metalna konstrukcija može da posluži kao hladno oružje, bilo u ofanzivne ili defanzivne svrhe. Šalu na stranu, jasno definisan klik prekidača omogućava bržu detekciju u aplikaciji/igri, pa ne čudi što profesionalni igrači, posebno u pucačinama, preferiraju mehaničke tastature. Tu je i potreba za pritiskanjem nekolicine tastera odjednom, što je noćna mora za sve druge tastature, a što posebno zanima igrače MMORPG naslova.

Ako dosad niste koristili mehaničke tastature, potreban je mali period navikavanja, jer je detekcija mnogo izraženija nego kod drugih modela, ali kad to usvojite, teško ćete se vratiti na staro. HyperX Alloy Elite predstavlja unapređenu verziju HyperX Alloy FPS modela predstavljenog početkom 2017. godine. Pored multimedijalnih prečica, „elitni“ model može se pohvaliti i bogatim izborom osvetljenja. Postoje tri nivoa svetla i šest različitih režima, pa možete osvetliti delove tastature, uključiti efekat „disanja“ ili talase osvetljenja. Postoji i osvetljena linija koja se pruža celom dužinom i razdvaja tastaturu od dodatnih prečica. Za kontrolu su zadužena tri tastera – za jačinu svetla, režime rada i gejmerski mod (isključivanje Windows tastera).

Čvrsta metalna konstrukcija garantuje višedecenijsku istrajnost (50 miliona klikova), a tu je i izbor između tri vrste Cherry MX prekidača: crveni (linearni), plavi (kliktavi, najbučniji) i braon (taktilni). Mi smo na testu imali naše omiljene – crvene, ali je dobro znati da korisnik ima mogućnost da odabere ono što njemu najviše odgovara. Dobrodošla opcija, koju uglavnom ne viđamo kod mehaničkih tastatura, jeste odmorište za dlanove, s malim perforacijama koje onemogućavaju klizanje – sitan, ali veoma koristan dodatak, posebno ako mnogo kucate… ili se dugo igrate. Zgodan bonus je i USB port koji se nalazi s gornje strane, u visini F12 tastera: bilo bi bolje da je USB 3.0, ali i preko USB 2.0 moći ćemo da povežemo miša ili neki periferijski uređaj, bez zavlačenja ispod stola.

U paketu dobijate i zamenske (gejmerske) „WASD“ i „1234“ srebrne tastere koji lepo razbijaju crveno‑crnu monotoniju i lako se menjaju. Za razliku od FPS modela, USB kabl nije odvojiv, upreden je i prilično debeo, što ume da oteža njegovo sprovođenje van radnog stola, a iz FPS paketa nedostaje i torba za nošenje koja je bila lep, mada ne naročito potreban dodatak.

PCPress.rs ImageNajnoviji član HyperX Alloy porodice obogaćen je stvarima koje očekujete od regularnih tastatura – multimedijalnim prečicama, odmorištem za dlanove i dodatnim portom, čime je upotrebljivost povećana. Gejmerski geni nisu zaboravljeni, pa su tu karakteristična brzina, odziv, različito osvetljenje i sve što ide u paketu. Ako ste se ponadali da sve ovo dolazi po pristupačnoj ceni, moraćemo da vas razočaramo, jer je 150 evra iznos koji malo ko želi da izdvoji za periferije. S druge strane, kada saberete sve što dobijate u paketu, cena je odlično odmerena.

PCPress.rs Image

www.hyperxgaming.com

(Objavljeno u PC#250)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,