Review: Kingston KC2500 SSD – Silovito, Snažno, Divlje

Razvoj SSD uređaja je jedan od najznačajnijih iskoraka kada su u pitanju performanse računara koji se pojavio tokom protekle decenije. No, sada dolazimo u situaciju gde performanse dolaze do limita PCI Express Gen3 magistrale. Zbog toga vidimo dosta brzi rast kapaciteta (koji je dugo bio ograničavajući faktor), pa je sada sasvim standardno u ponudi imati SSD modele od 2 TB ili više.

PCPress.rs Image

Novajlija

Kingston upravo za KC2500 modele koji menjaju prethodnu KC2200 seriju nudi raspon kapaciteta od 250 GB pa do 2 TB. U pitanju su M.2 2280 PCI Express x4 uređaji koji pored relativnog „low cost“ statusa nude sasvim dobre performanse. Deklarisana brzina varira u zavisnosti od kapaciteta, pa su 1 i 2 TB modeli najbrži u seriji.

Na testu smo imali upravo 1 TB model, pa smo u praksi mogli da vidimo kako se novi KC2500 ponaša. U upotrebi su osam BiCS4 3D TLC NAND čipova (96 slojeva) zajedno sa SMI SM2262EN kontrolerom, što omogućava lakše dostizanje većeg kapaciteta uz očuvanje performansi. Pored toga, tu su i dva DRAM čipa koji čine keš memoriju kapaciteta 1 GB. Maksimalna deklarisana brzina sekvencijalnog čitanja i upisa podataka je 3500 i 2900 MB/s, što su brojke koje su se pokazale realnim u našim testiranjima. Performanse u „Random 4KQ1“ situacijama koje su veoma zahtevne su 64 MB/s za čitanje i 170 MB/s za upis podataka, što su takođe dosta dobri rezultati.

Pročitajte i:  Koncept neobičnog miša sa ugrađenim SSD-om

PCPress.rs Image

Ipak, najjači adut Kingston KC2500 1TB je brzina učitavanja za „gaming“ primene, jer se ovaj SSD pokazao nešto bržim u odnosu na slične modele. SMI SM2262EN kontroler se uvim situacijama već pokazao kao veoma efikasan pa i njemu definitivno ide deo zasluge za ostvarenu brzinu. Logično je da ove performanse imaju svoju cenu, pa za ovaj SSD treba izdvojiti oko 24 hiljade dinara. To je primetno više u odnosu na neke druge konkurentske uređaje koji koriste SMI SM2262EN kontroler i slične čipove.

Kingston-ov džoker kod KC2500 je opcija enkripcije podataka. Podržana je XTS-AES 256-bitna enkripcija, kao i TCG Opal 2.0 sistem koji koriste razne softverske firme kao što su Symantec, McAfee i druge. Kompletna XTS-AES enkripcija se vrši na hardverskom nivou. Na korisnicima ostaje pitanje koliko im je neophodna ova mogućnost. Ukoliko jeste, KC2500 trenutno predstavlja optimalnu opciju. Čak i ukoliko to nije slučaj, KC2500 je i dalje odlično rešenje.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: kingston.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,