TrendMicro

Review: Laptop za korisnike u pokretu – Acer Swift 3

Nakon odlično izbalansiranog Swift 1, iz Acer‑a nam je na test stigla nešto veća, jača, ali i skuplja verzija iste serije – Swift 3.

PCPress.rs ImagePriroda posla dobrog dela IT populacije je takva da im je za normalno funkcionisanje potreban prenosivi računar. Bilo da često putujete, izveštavate, radite od kuće, ili vam je na terenu potreban unos i pregled podataka, sa laptopom u torbi je radni dan znatno lakši. U zavisnosti od tipa posla kojim se bavite zahtevi su različiti, ali su modeli dijagonale 13,3 i 14 inča dobar kompromis između mobilnosti i udobnosti rada. Acer nam je ponudio Swift 3, koji „deli gene“ modela Swift 1 testiranog u PC#247. Osim drugačijeg okvira ekrana i nekoliko otvora za hlađenje na donjoj strani kućišta, Swift 1 i Swift 3 su identični. Naravno, ekran dijagonale 14 inča uslovio je nešto veće dimenzije, a moćniji hardver i ozbiljnije hlađenje, pa je i težina sa 1,3 porasla na celih 1,8 kg.

Malo veći, mnogo moćniji

Unibody kućište od aluminijuma je takvo da na prvi pogled nećete moći da razlikujete Swift 1 i 3, osim ako ih ne stavite jedan pored drugog, kada ćete primetiti da je „trojka“ malo veća po sve tri ose. Otvaranjem poklopca primetan je i sjajni zaštitni sloj ekrana (Gorilla Glass), koji deluje skuplje, iako je, ako pitate nas, mat verzija zahvalnija za održavanje i rad napolju. U klasi koja lepo prelazi cifru od 100.000 dinara malo je mesta za kompromise, pa moramo uputiti zamerku na nešto veće okvire ekrana, posebno iznad i ispod. Takođe, nismo sigurni da li je Gorilla zaštita potrebna preko ekrana koji nije osetljiv na dodir i kada i kako ćete imati prilike da bilo čime priđete ekranu, posebno, jer je rotacija ograničena na 180 stepeni.

Unapređenja u odnosu na Swift 1 su značajna. Procesor zadužen za sve proračune je moćni Kaby Lake Core i5 7200U s dva fizička jezgra i HyperThreading tehnologijom, RAM je porastao na 8 GB (DDR4), a tu je i Intel PCIe SSD izuzetnih performansi. Kapacitet od 256 GB nije prevelik za današnje pojmove, ali će većini korisnika biti dovoljan. Povezan na brzu PCIe 3.0 x4 magistralu, ovaj SSD bez problema ostvaruje brzine koje prelaze 1 GB/s za čitanje i upola manje kada je sekvencijalni upis podataka u pitanju. U praksi su te brzine malo niže, ali i dalje omogućavaju visoke performanse prilikom baratanja podacima. Dobar primer je zapakivanje i otpakivanje velikih arhiva, posao koji zahteva brz procesor, brzi pristup podacima i ume lepo da optereti memoriju, posao u kojem Swift 3 pliva kao riba u moru.

PCPress.rs ImageSprega procesor‑memorija u najvećoj meri određuje performanse vašeg računara, i svaki element te sinergije će imati direktan uticaj na svaki aspekt rada. Kako procesor sve podatke koje obrađuje smešta u radnu memoriju, količina i brzina iste su dva parametra na koje treba obratiti pažnju, a Acer se ovde potrudio da nijedan ne manjka. Prostor od 8 GB će biti dovoljan, a frekvencija 2133 MHz znači da memorija neće predstavljati usko grlo kada je prenos podataka u pitanju. Radni takt procesora, broj jezgara, podržane tehnologije, količina keš memorije, sve su to parametri od kojih zavisi brzina obrade traženih podataka, sa kojima procesor stalno nešto radi. Core i5 je odlično balansiran procesor koji omogućava visoke performanse, na koje se mogu požaliti samo najzahtevniji korisnici, kojima je Intel namenio Core i7, a sada i i9 modele. Kada u celu tu jednačinu dodate i ekstremno brzo skladište podataka uvezano za drugu po brzini magistralu na svakoj ploči – PCIe, onda se naviknite na trenutno obavljanje najvećeg broja operacija koje vam mogu pasti na pamet.

PCPress.rs ImageNešto jača integrisana DX12 grafika će dobro doći za ne previše zahtevne igre i kao pomoć prilikom obrade multimedije, gde QuickSync tehnologija itekako pravi razliku. Za korisnike koji koriste eksterne monitore bitno je napomenuti da ova grafika podržava 4K rezoluciju na 60 Hz. Konektori su identični kao kod Swift 1 modela, mada ne možemo da se otmemo utisku da je bilo prostora za još poneki. Pored otvora za hlađenje sa donje strane Swift 3 ima dve rešetke različitih dimenzija na preklopu ekrana čime je omogućena bolja cirkulacija vazduha prilikom hlađenja računara.

U paketu

Acer je i ovaj model obogatio detaljima kao što su Nplify WLAN sa 802.11ac i 2×2 MIMO tehnologijom, Bluetooth 4.0, senzorom otiska prsta za dodatnu bezbednost, ali i tastaturom sa pozadinskim svetlom koja će dobro doći svim noćnim pticama koje neće svetlom da bude ukućane. Čak je i zvuk znatno unapređen korišćenjem Acer TrueHarmony tehnologije, pa dva zvučnika daju mnogo bogatiju i čistiju zvučnu sliku nego što biste očekivali od jednog prenosnika ovih dimenzija, čime se i multimedijalne karakteristike podižu na viši nivo.

Kada je autonomija u pitanju, nešto manja baterija u odnosu na Swift 1 (3220 mAh, 48 Wh naspram 3770 mAh, 43 Wh) omogućava veoma sličnu autonomiju u štedljivom režimu rada, dok se prilikom opterećenja oseća veća potrošnja, pa je i vreme između posete punjaču nešto kraće, ali u proseku možete biti mirni nešto više od četiri sata. U svakom slučaju preko 12 sati rada sa minimalnim opterećenjem je impresivan rezultat i kod ovog modela.

Swift 3 je namenjen korisnicima koji su često u pokretu i kojima je potreban brz, pouzdan prenosivi računar sa dovoljno velikim ekranom za udoban rad, a dovoljno malim dimenzijama da ga lako nosite u torbi. Kada se na to doda i solidna autonomija baterije, Swift 3 u sebi poseduje sve potrebne elemente potrebne korisnicima nove generacije. Ovo je uređaj koji ćete vrlo rado viđati u kancelariji i van nje, i koji vas neće izneveriti kako po pitanju performansi, tako ni sa izgledom, a ni kvalitetom izrade, jer Acer Swift 3 pruža malo više od onoga čemu je namenjen. Ne treba zaboraviti da dobre stvari nikad nisu i nikad neće biti jeftine, ali da vam Swift 3 nudi 110.000 dobrih razloga da ga odaberete za saputnika u vašim svakodnevnim aktivnostima.

  Swift 3 (Core i5 7200U,
8 GB RAM, 256 GB PCIe SSD)
Swift 1 (Pentium N4200, 4 GB RAM, 64 GB eMMC)
PC Mark 10 Extended    
Score 3276 1507
Essentials 7044 3990
Digital Content 2303 983
Productivity 5885 2372
Cinebench R15 single/multi core (poena) 333 / 130 135 / 53
AS SSD sekvencijalno čitanje/upis (MB/s) 1378 / 567,8 226,1 / 59
AS SSD copy benchmark ISO / Program / Game (MB/s) 605,9 / 182,8 / 171 70 / 31,2 / 56
Powermark min/max 12h 47′ / 4h 32′ 12h 42′ / 5h 23′

www.emmi.rs

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,