BIZIT 2022

Review: LC-Power M24 monitor – Puno osvežavanja za malo para

Situacija koja je aktuelna već godinu dana dramatično je uticala na porast potražnje računarskog hardvera. Na sreću, ponuda monitora je u tom periodu dodatno povećana, bar kada su u pitanju ekonomični gaming modeli. Nakon testa 27“ LC Power monitora sa 165 Hz osvežavanjem bili smo prijatno iznenađeni, posebno odličnim odnosom cena/kvalitet. Nastavljamo u tom pravcu i testiramo najpristupačniji model u LC Power ponudi.

PCPress.rs Image

Dobar i pristupačan

Osnovni parametri su dijagonala od 24 inča, rezolucija od 1920×1080 tačaka i maksimalno osvežavanje od 144 Hz. Dijagonale manje od ove danas nemaju smisla, dok je FullHD rezolucija i dalje optimalna za ovu veličinu ekrana. Da bi osvežavanje od 144 Hz maksimalno došlo do izražaja neophodno je da procesor i grafička karta mogu da u željenim igrama konstantno isporučuju 144 frejma, pa to uvek treba imati u vidu. Ipak, čak i ako pojačavanje hardvera u računaru nije u planu, opet je bolje odabrati monitor koji ima 144 Hz osvežavanje.

PCPress.rs Image

Pri radu u standardnom desktop okruženju razlika se može primetiti već na prvi pogled. Jednostavno, svi pokreti miša, prozora i dešavanja na ekranu izgledaju fluidnije i mnogo prijatnije za oko. U igrama se nivo grafičkih detalja po potrebi može podesiti na nižu vrednost i tako ostvariti potrebna brzina. M24-FHD-144-C-V2 podržava FreeSync opciju. FreeSync omogućava da grafička karta i monitor dinamički koriguju osvežavanje u odnosu na trenutno ostvariv broj frejmova. Sinhronizacija je uvek bitna jer obezbeđuje fluidan prikaz, bez efekta „seckanja“ i polovično prikazanih frejmova.

Pročitajte i:  AOC svoju V5 seriju proširio USB-C monitorima s web kamerom

PCPress.rs Image

Lako prilagodljiv VA panel

Kada pominjemo ekran, u pitanju je Samsung VA panel (LSM236HP02-G). Primarne karakteristike su osvežavanje od 144 Hz i veliki deklarisani dinamički kontrast od 3000:1. Maksimalno osvetljenje deklarisano je na 250 nita, dok izmerene vrednosti pokazuju i nešto više, posebno pri centru ekrana. Pozadinsko osvetljenje nije baš uniformo i postoji određeno „probijanje“ u nekim delovima ekrana. Kada je prikazani sadržaj taman ili ima mnogo crne boje, tada je ovaj efekat najlakše primetiti. Ipak, u realnoj upotrebi za gaming i standardni rad na računaru ovaj nedostatak, koji je tipičan za veliki broj monitora iz niže ili srednje klase, mnogo se teže primećuje.

PCPress.rs Image

Dobar kontrast, kao jedna od najjačih karakteristika VA panela, negde je u realnom rasponu od 1600:1, što je sasvim zadovoljavajuće. Isto važi i za prikaz boja, gde M24-FHD-144-C-V2 monitor sa 8-bitnom paletom pokriva 95% iz sRGB i 74% i Adobe RGB spektra. Monitor dolazi se nekoliko standardnih podešavanja boja (FPS, RTS, Movie itd.), pa se lako može doći do prikaza koji korisniku najviše odgovara. Kroz dodatno podešavanje situacija se može malo popraviti, ali ne previše u odnosu na početna podešavanja. Kako je u pitanju monitor namenjen prvenstveno za gaming, određena nepreciznost u prikazu boje može se zanemariti. Sa druge strane, za ovu primenu veoma su značajni ulazni lag i brzina reakcije ekrana od 4 ms (GTG). U zbiru, brzina reakcija je oko 8,5 ms, što je sasvim fin rezultat i obezbeđuje kompetitivnost u eSports igrama.

Pročitajte i:  Predstavljen Samsung Odyssey OLED G8 monitor za igre

PCPress.rs Image

Sa ovim modelom kupcima se otvara mogućnost da dodatno uštede i novac usmere, na primer, prema boljoj grafičkoj karti. Za sličnu sumu novca teško je trenutno pronaći drugi monitor sličnih karakteristika, jer modelima u ovoj cenovnoj klasi uglavnom nešto nedostaje, pa je tako ili odziv nešto manji, osvežavanje niže, nema DisplayPort-a i slično. Tako M24-FHD-144-C-V2 nudi još bolji odnos cene i mogućnosti, te predstavlja veoma dobar izbor.

PCPress.rs Image

Naravno, primena ovog monitora nije ograničena na gaming i rad u desktop okruženju, ali tu 1200R zakrivljenost neće svima odgovarati. Nije baš realno očekivati da će se 24“ monitor koristiti se udaljenosti veće od jednog metra, pa bi za primene van gaming-a klasičan ravan monitor bio bolja alternativa. Interesantno, LC Power u ponudi ima i takav model. Bez obzira za koju varijantu se opredelite, igranje ili rad na monitoru sa 144 Hz toplo preporučujemo u odnosu na klasične 60 Hz monitore, bez obzira na dijagonalu ili rezoluciju.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: mid9.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,