TrendMicro

Review: Mate 20 Lite – Dobra kombinacija

Nije prvi put da Huawei pre zvaničnog predstavljanja nove generacije svojih pametnih telefona umesto najjačeg, na tržište izbaci osnovni model. Tako smo ovoga puta imali priliku da se, mesec dana pre premijere nove serije Mate, poigramo s Mate 20 Lite

PCPress.rs Image

Ukoliko za trenutak zanemarite najskuplje modele, srednji segment Huawei ponude sada čine Mate10 Lite, P20 Lite i Mate20 Lite. Pošto su Mate10 Lite i P20 Lite veoma slični, hajde da pogledamo šta nam donosi nova generacija “lakših”modela.

PCPress.rs ImagePrva što će svima zapasti za oko jeste ogroman ekran koji, zahvaljujući zarezu na gornjoj strani, deluje još veći. Iako je od Mate10 Lite nova generacija tek 2 mm duža, dijagonala ekrana je porasla s 5,9 na neverovatna 6,3 inča. U praksi, to znači ceo jedan red ikona na ekranu više u odnosu na prethodnike, te skoro 200 piksela više po dužoj strani. Ovo je ujedno i prvi Mate telefon koji ima zarez na ekranu.

Sa dizajnerske strane, Mate20 Lite ne odskače mnogo od od ostalih Huawei telefona. U nešto širi zarez nego na seriji P20 smeštene su čak dve kamere koje, zajedno s još dve nazad, i mamutskom baterijom odaju prednosti novog Huawei pulena srednjeg segmenta. Zadnja strana je staklena, okvir aluminijumski, a u paketu se dobija zaštitna folija za ekran.

Pročitajte i:  Elon Musk pokazao prototip humanoidnog robota na Teslinom danu AI

PCPress.rs Image

Raspored elemenata zadnje strane neodoljivo podseća na kombinaciju Mate10 Pro i Lite modela. Šrafirana površina oko kamera rotirana je za 90 stepeni pa ubija monotoniju zadnje strane, a blic je jedini element koji se nalazi van nje. Dve kamere su unapređene, pa je sada primarni senzor opremljen 20 Mp f/1.8, dok drugo sočivo i dalje služi za merenje dubine kadra i pravljenje bokeh efekta. S prednje strane imamo sličnu postavku, ali s primarnim senzorom rezolucije 24 Mp. Napredak u kvalitetu fotografija vidi se na obe kamere, posebno zbog većeg otvora blende, i to u slabijim svetlosnim uslovima. Primarna kamera ima AI mogućnosti i prepoznaje 22 kadra, što će vam i te kako značiti za izvadi-i-slikaj momente – idealni scenario za veštačku inteligenciju. Video je dobar, s korisnim 1080p60 fps, ali nedostaju 4K mogućnosti. Tu su i nezaobilazne 3D-Qmoji životinjice koje verno animiraju pokrete vašeg lica.

PCPress.rs Image

U srcu sistema je novi Kirin 710, koji menja model 659, dok s 16-nm silazimo na 12-nm proizvodni proces. U praksi to znači više taktove, manju potrošnju i bolju grafiku. U prijatno iznenaðenje spada i korišćenje modernijih Cortex-A73, umesto samo A53 jezgara. Interna memorija telefona je 64 GB, što je proširivo microSD karticama koje zauzimaju drugi SIM slot, a sistem na raspolaganju ima i 4 GB RAM-a.

Pročitajte i:  Adobe-ovi predstojeći AI eksperimenti uključuju moćnu kompozitnu drag-and-drop alatku 

Sa ekranom, porasla je i baterija čiji je kapacitet dostigao 3750 mAh, što obezbeđuje osetno bolju autonomiju – uglavnom ćete na spavanje otići s 30-40 odsto baterije. Kada na to dodate i brzi punjač, koji za pola sata napuni 35 odsto baterije, jasno je da ćete uz Mate 20 Lite zaboraviti na eksterne akumulatore, što je i zaštitni znak serije Mate.

PCPress.rs Image

Sistem radi pod Android 8.1 Oreo OS-om, uz svežu EMUI 8.2 verziju, sa svim prednostima koje ona donosi. Po ceni koja je tik ispod 50.000 dinara Huawei je ponudio telefon s još većim ekranom, čije dimenzije neće baš svakome biti po meri. Dobijate moderan čipset srednjeg segmenta, svežu verziju operativnog sistema, dobru autonomiju, veoma prostran ekran i čak četiri kamere sa AI mogućnostima. Iako nije šampion ni na jednom polju, Mate20 Lite doneo je prednosti u svim segmentima koji ga kao celinu postavljaju na viši nivo u odnosu na svoje prethodnike.

Korisna adresa: www.huaweiprodavnica.rs

Ovaj prikaz je deo PC Press specijala posvećenog mobilniim telefonima, koji možete čitati u našoj digitalnoj čitaonici. Čitanje specijala je potpuno besplatno i konkretan specijal možete pronaći na ovoj adresi!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,