Top50 Glas publike

Review: Motorola Moto Z3 Play – Idealan balans

Motorola je pronašla dobitnu kombinaciju, a s njom i svoj identitet koga se čvrsto drži, što je retkost u današnjim vremenima. Do nas je stigao Moto Z3 Play, sam vrh ponude na evropskom tržištu, pa samim tim i u Srbiji. Telefon predstavlja interesantan miks osobina za koje svi tvrde da su im važne…

PCPress.rs Image

Vizuelni identitet prava je retkost u današnje vreme kada svi žele da iskopiraju najveće i najuspešnije. Motorola je ostala verna sebi i svojoj izvedbi koje se drži, evo, već treću generaciju. S punim pravom i s dosta razloga, rekli bismo. Motiv više za takvo postupanje jeste i mnoštvo Motorola modova koji su kompatibilni sa svim generacijama Moto Z telefona – sada i s trećom.

Z3 Play biće najskuplji i najsnažniji telefon u ponudi kompanije Motorola na evropskom tržištu, ali on sam nije predviđen da bude top-model, pa mu ni cena nije takva – štaviše, višestruko je niža. Povrh toga, uređaj ne samo da ima odmerenu cenu već predstavlja odlično osmišljenu celinu s bogatim propratnim paketom i karakteristikama kojih se zaista ne bi postideli ni najbolji modeli današnjice.

Rad u beskraj

Na prvi pogled jasno je da je Moto Z3 Play drugačiji od konkurenata. Naime, u pakovanju, pored slušalica, USB-C kabla s brzim punjačem zahvaljujući kome ćete bateriju veoma brzo dopuniti, te USB-C–3,5-mm konvertora, zatičemo Battery Mod! Reč je o dodatku koji se veoma lako montira na zadnji deo telefona, donoseći mu dodatnih 2200 mAh kapaciteta. Zajedno sa 3000 mAh samog telefona, to je 5200 mAh! To znači da nećete moći da potrošite danima, čak i ako ste zahtevniji korisnik. Sve što je potrebno jeste da spojite dodatak na poleđinu i magnetni konektor će pričvrstiti mod. Ne morate se brinuti o podešavanjima, sve se automatski prepoznaje i sistem počinje da koristi dodatnu bateriju, koja će podrazumevano dopunjavati glavnu bateriju telefona, tako da ona uvek bude maksimalno dopunjena za slučaj kada želite da skinete mod i koristite samo telefon.

Pročitajte i:  Najbolji Motorola telefoni za svaki budžet

PCPress.rs Image

Srećna okolnost jeste to što je telefon izuzetno tanak, pa dodavanje baterije neće biti veliki problem. Moto Z3 Play sa svojih 6,8 milimetara predstavlja jedan od najtanjih i najelegantnijih telefona na tržištu, a istovremeno i jedan od lepših, budući da je u njegovoj izradi korišćena Corning Gorilla Glass 3 zaštita u kombinaciji sa aluminijumom serije 6000. Naravno, telefon poseduje visok stepen otpornosti na sve vidove oštećenja, kako mehanička, tako i usled prskanja ili prljanja. Zanimljivo je da se, uprkos maloj debljini, našlo mesta za bočno pozicionirani skener otiska prsta.

Ispod i iznad ekrana snalaze se zaobljene ivice koje će momentalno odati Motorolin šmek, dok je sam ekran prava poslastica za korišćenje – reč je o sjajnom AMOLED ekranu, besprekornog prikaza! S rezolucijom od 2160×1080 piksela i dijagonalom od 6,01 inča, zaista je malo verovatno da Moto Z3 Play neće zadovoljiti i najprobirljivije među nama. Podsećamo, reč je o telefonu koji košta svega 49.990 dinara pa je prisustvo odličnog ekrana i dugotrajne baterije značajnije.

Pouzdan hardver i kamere

Moto Z3 Play bazira se na Snapdragon 636 čipsetu, što znači da ima osmojezgarni procesor koji radi na taktovima do 1,8 GHz, sa Adreno 509 grafikom. Sasvim je u stanju da izađe na kraj i sa zahtevnijim aplikacijama, i bez problema će rezultovati izuzetno fluidnim i komfornim osećajem u realnom korišćenju. Da sve bude još bolje, koristi se 4 GB RAM-a, kao i 64 GB skladišnog prostora. Ukoliko se odlučite da ne koristite oba SIM slota, u hibridni slot možete staviti microSD karticu, povećavši tako skladišni prostor za do 512 GB.

Pročitajte i:  Zašto bi Motorola edge 30 neo trebalo da bude vaš novi telefon

PCPress.rs Image

Moto Z3 Play koristi dve kamere na poleđini. Reč je o senzorima od 12 i 5 MP, sa otvorima blendi od f/1,7 i f/2,2. Glavni, veći senzor ima podršku za Dual Pixel autofokus i rezultuje odličnim snimcima, dok pomoćni senzor pomaže prilikom kreiranja efekta dubine. Prednja kamera od 8 MP takođe odlično obavlja posao i rezultuje veoma kvalitetnim selfijima. Naročito bismo pohvalili kolorit fotografija, a i detaljnost je na visokom nivou. Tu je i mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji, kao i 1080p videa u 60 fps.

Fotografije snimljene Motorola Moto Z3 Play telefonom

 

Čist Android, molim!

Motorola ima veliki adut naspram mnogih drugih telefona koji stižu sa Dalekog istoka sa svojim rešenjima korisničkog interfejsa. Ne zahteva nikakvo posebno prilagođavanje, nema kičastih, šarenih ikona, čudnog rasporeda softverskih stavki i slično. Po starom, dobrom običaju, Motorola svoje telefone isporučuje sa čistim Android-om – ovog puta, Android 8.1 Oreo-m, za koji je potvrđeno da će brzo biti nadograđen na Android 9 Pie. Sistem radi odlično i karakteriše ga visok stepen odzivnosti i fluidnosti.

Izgled softvera Moto Z3 Play telefona

Osim toga, dodatnu vrednost Motorolinim telefonima donose i Moto gestovi, tj. Moto Actions. Moto Z3 Play se može koristiti tako što se prodrma rotirajućim pokretom da se aktivira kamera ili pređe sa prednje na zadnju kameru i obrnuto, okrene na ekran da bi se odbio poziv ili podigne telefon da bi prestao da zvoni i slično. Na taj način, Motorola  je pametno implementirala mnoštvo mogućnosti kojima nadograđuje sistem, ne prisiljavajući korisnika ni u jednom trenutku da koristi te opcije, jer ih po potrebi može koristiti ili deaktivirati.

Pročitajte i:  3 Android aplikacije kradu bankovne informacije putem snimanja ekrana — uklonite ih što je pre moguće 

Suma veća od sabiraka

Šta sve navedeno znači u praksi? Imamo telefon koji je po mnogo čemu različit od konkurencije. Pred nama je istinski telefon srednje klase, obogaćen mogućnostima i karakteristikama koje su u principu rezervisane za najvišu kategoriju. S jedne strane, imamo besprekoran AMOLED ekran, a s druge, veoma veliku bateriju koja omogućava višednevnu autonomiju, kao i brzo punjenje i čist Android sistem. To je drugačiji pristup od mnogih rivala koji u ovoj kategoriji pokušavaju uglavnom s „naduvavanjem” specifikacija, zaboravljajući nekada koliko korisničkom iskustvu zapravo znače određeni elementi kojih se ne setimo uvek, ali koji i te kako oblikuju naš utisak.

PCPress.rs Image

Motorola je upravo u tom smislu napravila pun pogodak! Nudi telefon koji praktično nema slabih strana niti izrazitih mana. Za 49.999 dinara dobija se veoma zaokružen uređaj, koji se po hardverskim performansama svrstava u srednju klasu, ali po korisničkom ugođaju može da parira i modelima najviše kategorije. Istovremeno, ukoliko tako želite, možete ga nadograditi originalnim modovima koji će doneti nove funkcionalnosti, poput projektora, vrlo kvalitetnog zvučnika, dodatne kamere i slično. Po faktoru ukupnog zadovoljstva, utisak nam je, Motorola Moto Z3 Play može da ide i daleko više, budući da zaista predstavlja veoma pametan i racionalan izbor.

Video snimak napravljen Motorola Moto Z3 Play telefonom, u 1080p @ 30fps; izvorni snimak možete preuzeti sa ove adrese!

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,