Top50 Glas publike

Review: Ozon televizori – U (O)zoni uspeha

Tehnologija izrade 4K TV ekrana nalazi se već u zrelom stadijumu, što znači da proizvodne mogućnosti znatno prevazilaze trenutne zahteve tržišta. To se lako vidi po konstantnoj redukciji cena modela srednje i niže klase, kao i po prisutnosti većeg broja raznih marki.

PCPress.rs Image

Trend koji primećujemo u raznim sferama moderne tehnologije jeste razlaganje ponude po brendovima iza kojih stoji isti proizvođač. To se dešava kada se proceni da je glavni brend dovoljno jak i da pod tim imenom ne žele da prodaju jeftinije proizvode jer bi u očima kupaca srozavali ugled, pa se kreira drugo ime koje će nositi „ekonomičnu” etiketu. Upravo takvu situaciju imamo kod Hisense-a i brenda Ozon.

Hisense, veliki proizvođač popularne elektronike, tokom poslednjih desetak godina uložio je mnogo novca u marketing i to uglavnom na sportskom polju. Očigledno su procenili kako je vreme za drugi, „ekonomični” brend još pristupačnijih televizora, pa tako nastaje Ozon. Modeli pod imenom Ozon proizvedeni su u Hisense fabrikama, uz upotrebu LCD panela prve kategorije, što bi trebalo da znači da kvalitet i pouzdanost treba da budu na Hisense nivou. Osim toga, Ozon televizori stižu s trogodišnjom garancijom, što takođe uverava kupce da je reč o pouzdanom brendu.

PCPress.rs Image

Pristupačnih pedeset

Prvi model pod brendom Ozon koji smo probali nosi oznaku H50Z6000. U pitanju je popularna „pedesetica”, dok je u ovoj seriji modela (čija oznaka veoma liči na Hisense oznake) trenutno u ponudi i verzija dijagonale 55 inča. Okvir televizora je nešto primetniji, uz upotrebu ekonomičnih materijala, što se može videti i po jednostavnim i efikasnim nogicama. Funkcionalnost i izgled su na sasvim pristojnom nivou, tako da nema problema.

Sa zadnje strane nalazi se set neophodnih priključaka, od kojih su tri HDMI, jedan LAN, kompozitni audio i video ulazi, dva USB porta i standardni antenski ulaz. Jedan od HDMI portova podržava ARC (Audio Return Channel) ukoliko zatreba da se i audio-signal provuče kroz kabl. Pošto je ovo TV u smart kategoriji, tu je i mogućnost Wi-Fi povezivanja uz podršku Wi-Fi Direct i Miracast tehnologija za slanje video-sadržaja sa spoljnih uređaja.

Dobro nam je poznata tehnologija ekrana koju Hisense, odnosno Ozon, koristi kod ovog modela. To je VA panel s direktnim pozadinskim osvetljenjem, što predstavlja jednu od optimalnih opcija. Dobro se znaju pozitivne i negativne karakteristike VA panel tehnologije, s tim što Hisense ekrani imaju nešto drugačiju orijentaciju piksela koja omogućava mnogo manje „probijanja” pozadinskog osvetljenja. Rezultat je da ovakav VA panel ima mnogo bolji prikaz tamnih nijansi i crne uz daleko veći kontrast (preko 4000 : 1) u odnosu na neke druge VA panele, ali i u poređenju sa IPS ekranima. Osnovna mana ovakvog VA panela je nešto manji ugao gledanja.

PCPress.rs Image

Maksimalna osvetljenost iznosi 300 nita. U praksi i pri standardnom scenariju upotrebe televizora, nešto manje maksimalno osvetljenje neće biti primetno. Reprodukcija tamnijih nijansi biće nešto lakše ostvariva, a tokom testiranja dobili smo najbolje rezultate s podešavanjima koja podrazumevaju uglavnom srednja podešavanja koju su na raspolaganju.

Televizor koristi VIDAA operativni sistem, a pokreće ga MediaTek MT5658 čipset. Broj opcija koja ova verzija nudi nešto je redukovaniji u odnosu na novije Hisense televizore, ali to je sasvim očekivano. Funkcionalnost nije ugrožena, jer se slika može ipak solidno podešavati, a tu su i osnovni Cinema Day, Cinema Night i Dynamic preseti. Na raspolaganju su sve osnovne aplikacije karakteristične za ovaj operativni sistem, tako da i na tom polju imamo odlične utiske. Performanse softvera i hardvera koji ga pokreće nisu naročito impresivne, prebacivanje iz različitih modova i aplikacija moglo bi biti i brže, ali je to opet očekivano. Kada je u pitanju zvuk, ovaj model prevazilazi očekivanja. Ozon H50Z6000 ima dva zvučnika od 8 W, u praksi su sasvim dovoljno glasni, pa nude i više od cenovnog ranga kome pripadaju.

Cena je jedan od glavnih aduta Ozon-a H50Z6000 jer košta 37.000 dinara, što je donedavno bilo teško zamislivo za 4K televizor dijagonale 50 inča. Sa sasvim korektnim vizuelnim i audio karakteristikama koje ima, H50Z6000 poziva sve da se priključe 4K TV zabavi, jer cena više nije izgovor.

Kad prostor diktira

Ako nemate previše slobodnog prostora u stanu ili sobi, a ne treba vam ništa više od standardnog HD-a, Ozon ima dobar predlog. H32Z5600 koristi IPS ekran, čija je najbolja karakteristika odličan ugao gledanja i dobra reprodukcija boja za osmobitni panel. U skučenom prostoru, te karakteristike su još značajnije jer će se TV češće gledati iz blizine i pod nekim uglom.

PCPress.rs Image

Pozadinsko osvetljenje je DirectLED, što je preferirano rešenje čiji pozitivni efekti se vide i ovde sa sasvim pristojnom kontrolom. Maksimalno osvetljenje je 200 nita, što bi teoretski bila jedna od glavnih mana, ali nju deli većina ekonomičnih IPS ekrana bez obzira na brend. Zapravo, u realnim TV uslovima lagano zamračene sobe pomenuto osvetljenje se pokazuje kao sasvim dobro, te televizor nudi sasvim prihvatljive rezultate. Dva zvučnika imaju po 6 W, što je za uslove male prostorije više nego dovoljno.

Ozon H32Z5600 pripada kategoriji smart televizora, pa ima funkcije i mogućnosti kao veći modeli. Wi-Fi i LAN povezivanje sa Internetom se podrazumevaju, operativni sistem je isti (VIDAA u 2.5 verziji) kao i daljinski upravljač, pa nema razlike u kontrolama. Podešavanja, opcije i aplikacije su iste, pa tu nema neke razlike. Ostaje konstatacija da bi odziv softvera i generalne performanse mogli biti nešto bolji, što je „zasluga” slabijeg MediaTek čipseta, ali ponovo se mora reći da je takva situacija sa skoro svim modelima u ovoj cenovnoj kategoriji. Ulazni lag je 50 ms, što je negde na granici za igre, pa se Ozon H50Z6000 može koristiti i kao ekonomično gaming rešenje. Sa 720p rezolucijom, zahtevi po pitanju grafike neće biti veliki pa računar ili konzola koja to pokreće neće imati problema da isporuči lepu količinu frejmova u sekundi.

Odličan utisak

U ovom cenovnom rangu nije lako naći neko bolje rešenje od onoga što nude Ozon televizori. Šteta što Ozon H32Z5600 nije Full HD, jer bismo ga tada preporučili iz sveg srca. Iako H32Z5600 nudi veoma dobar kvalitet slike za 720p televizore (lako se zaboravi koliko 720p rezolucija na ovoj dijagonali može da pruži i da bude dovoljna), razlika u ceni za veće Full HD modele nije velika pa tu opciju treba razmotriti kao srednje rešenje između ovog i skupljeg 4K modela. Ukoliko imate manjak prostora i dovoljna vam je 720p rezolucija po što povoljnijoj ceni, onda je H32Z560 sasvim fin izbor. S druge strane, model H50Z6000 je definitivno sjajna kupovina za vrlo razumnu količinu novca.

PCPress.rs Image
Ozon H50Z6000 – Najbolja kupovina

Korisna adresa: ozonelectronics.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,