TrendMicro

Review: Philips 49PUS8303 – NanoLED u punom sjaju

Na test dolazi još jedan televizor iz game ovogodišnjih modela, a reč je o pripadniku familije 8303. Od raspoloživih veličina 49, 55, 65 i 75“, mi smo na stolu imali najmanju verziju.

PCPress.rs Image

Po trenutnoj Philips-ovoj mapi proizvoda, serija 8303 nalazi se tačno na sredini i dosta je iznad 7303 modela. Ovo je naglašeno i elegantnijim dizajnom, pa su kod 49PUS8303 ivice oko ekrana nešto tanje i postolje je malo robusnije. Ipak, glavna razlika je u drugačijem LCD panelu. Ono što malo ispada iz te logike jeste korekcija tehnologije ekrana.

Philips kod 49PUS8303 modela koristi novu generaciju Edge Nano LED tehnologije IPS panela, koja ima svoja unapređenja. Glavna stvar je primena dodatnog nanofiltera, koji treba da poboljša kontrolu prikaza boja i osvetljenja. Ipak, kako sam naziv kaže, ovde se koristi Edge osvetljenje umesto DirectLED sistema koji je bio na 43PUS7303/12. Po tehnološkoj definiciji, DirectLED sistem ima veće mogućnosti kontrole direktnog pozadinskog osvetljenja, uz primenu dodatnih rešenja kao što je MicroDimingPro. Taj sistem automatski gasi određene delove pozadinskog osvetljenja kako bi se dobio bolji prikaz crne boje. Kod Edge Nano LED ekrana osvetljenje se nalazi po ivicama panela, pa je potrebno veoma precizno usmeravanje kako bi se izbegao efekat jače osvetljenosti ivica nego sredine. Međutim, to je nemoguće potpuno izbeći, a nedostatak automatskog gašenja određenih delova osvetljenja umanjuje efekat prikaza „stvarno crne” boje.

Pročitajte i:  Philips Monitors predstavlja novu gaming liniju

PCPress.rs Image

Preciznost na delu

Prednost koju ima ovaj panel jeste veća učestanost osvežavanja slike i precizniji prikaz boja. Novi Edge Nano LED IPS panel ima kompletnu 10-bitnu „dubinu” u 30-bitnoj paleti, dok DirectLED ekran kod 43PUS7303/12 modela ima 8-bit+FRC. Philips navodi da ovaj panel pokriva 90 procenata DCI-P3 standarda kada je u pitanju paleta boja, što je izuzetno dobar rezultat. Tako je upravo ta veća paleta i glavna prednost serije modela sa Edge Nano LED IPS panelom. 49PUS8303 poseduje isti Philips P5 procesor koji ima čak 26 parametara za obradu (boje, oštrina, kontrast, adaptacija formata i tako dalje) i na osnovu tih parametara vrši korekcije prikaza radi što boljeg iskorišćenja pomenutog panela. Rezultat je bukvalno vidljiv pa je reprodukcija boja preko HDR10, HDR10+ i HLG standarda veoma dobra.

PCPress.rs ImagePored samih korekcija koje se tiču parametara boje, oštrine i tako dalje, ovo je veoma značajno kada se radi povećanje s manjih rezolucija na 4K. Tada P5 radi veoma dobar posao minimizujući neželjene efekte kod ovakve konverzije „u letu”. Većina sadržaja koji gledamo još uvek je u nižoj rezoluciji od 4K, pa se ta funkcija veoma često koristi. Kašnjenje ulaznog signala je 30 ms, pa je ovaj televizor lepo upotrebljiv i za igranje.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Rešavanjem zagonetki do vrednih poklona

Kada pominjemo „igranje”, i 49PUS8303 model ima isti odličan daljinski upravljač. Na prednjoj strani nalazi se uglavnom standardni set tastera za ovaj tip televizora, pa je tu sve jasno. No, s druge strane daljinskog upravljača se nalazi kompletna QWERTY tastatura, koja je lepo podeljena na dva bloka (levo i desno), za maksimalno lako korišćenje. Tastatura drastično olakšava upotrebu svih onih mogućnosti koji izlaze iz standardnih TV okvira, što podrazumeva pretraživanje Interneta, korišćenje Web pretraživača, rad s raznim aplikacijama i tako dalje. Dakle, sve što AndroidTV kao operativni sistem nudi od mogućnosti, tastatura maksimalno olakšava. Ovaj daljinski upravljač poseduje i integrisani mikrofon, pa se glasovna komanda takođe obavlja preko njega.

PCPress.rs Image

Ceo TV sistem pokreće Mediatek MT5596A čipset, što podrazumeva ARM Cortex A53 procesor sa četiri jezgra na 1.100 MHz i T860MP2 grafički procesor s dva jezgra na 700 MHz, zajedno sa ukupno 2 GB RAM memorije. Performanse su, dakle, sasvim dovoljne za lagan rad (čak i za neke igre) i sve ono što omogućava ova varijanta Android platforme. Prisustvo 802.11ac standarda omogućava da se Wi-Fi povezivanje još bolje iskoristi, a zvučnici snage 2 × 25 W da se kod 49PUS8303 lako izbegne potreba za dodavanjem eksternih audio-elemenata. Pored većeg ekrana, i ovo su neke prednosti koje treba imati u vidu pri izboru, jer samo pogled na cenu i osnovne karakteristike ekrana nije uvek sasvim dovoljan.

Pročitajte i:  Sve što vam je potrebno za korišćenje računara sa televizorom

Korisna adresa: www.tehnomanija.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,