BIZIT 2022

Review: Pouzdano kućno ili poslovno NAS skladište

Već nekoliko godina testiramo QNAP NAS uređaje, pa obično znamo šta da očekujemo. TS‑453Bmini nas je iznenadio, pre svega neobičnim oblikom i načinom umetanja diskova. A ima i drugih zanimljivih rešenja…

PCPress.rs ImagePrvi utisak će biti jasan onome ko je čitavog života gledao mašine za pranje veša kojima se pristupa spreda, a onda naišao na mašinu u koju se veš ubacuje odozgo. QNAP TS‑453Bmini nema klasične „prednje“ fioke za umetanje diskova – umesto toga se podigne poklopac, pa se diskovi umeću vertikalno. Otisak uređaja je stoga veoma mali i on može da se smesti u svaki prostor, a čak ni visina ne predstavlja problem. Vertikalne fioke nisu ugrozile funkcionalnost: diskovi i dalje mogu da se menjaju tokom rada (hot‑swappable), a ako 4×6 ili 4×10 terabajta prostora nije dovoljno, možete da dodate nove diskove u opcioni UX‑800P expansion unit, kada se stiže do 120 terabajta. Još zanimljivija je korišćenje virtuelnih resursa odnosno Virtual JBOD‑a koji omogućava skladištenje dodatnih terabajta podataka u cloud‑u.

Tekst u celini pročitajte u digitalnom izdanju časopisa PC Press koje je ovog meseca potpuno besplatno  na linku http://pc-press.mwtatooine.net/read/pc-press-350/article/vertikalni-nas/page/28.html.

Ako koristite pametni telefon besplatne aplikacije za čitanje digitalnih izdanja preuzmite sa adresa:

https://goo.gl/DbCF5G (Android)

http://apple.co/1Hg4Csr (iOS)

(Objavljeno u PC#249)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com