BIZIT 2022

Review: QNAP TS-1232XU – Poslovni multipraktik NAS

Prethodni QNAP uređaj koji smo testirali imao je široku primenu u naprednom kućnom ili SOHO okruženju i prvi je ponudio veoma dobro zakruženo rešenje sa 10 Gb LAN konekcijom. NAS koji nam je sada tema ide korak dalje, jer je QNAP TS-1232XU-RP-4G pravi serverski uređaj

PCPress.rs Image

To znači da se koristi adekvatno rack kućište predviđeno za montažu u serverske ormane. QNAP ovu seriju modela nudi u više opcija, koje se razlikuju po broju mesta za diskove (od 4 do 12) i po eventualnom dvostrukom napajanju.

Dodatak „RP” označava prisustvo dva napajanja u kućištu, dok prvi broj predstavlja broj diskova koji se mogu instalirati. Redundantnost naponske jedinice veoma je bitna za sve ozbiljne serverske primene, ali je kupcima ostavljen izbor da to izostave ukoliko imaju neko spoljno rešenje za konstantnost napajanja.

Testirali smo najvećeg predstavnika ove serije modela – TS-1232XU-RP-4G. Svih 12 mesta su u dimenziji od 3,5 inča, a nosači su predviđeni za montažu bilo koje vrste diskova – HDD ili SSD, pa korisnik ima maksimalan izbor pri konfigurisanju. Matična ploča ima jedan PCI Express x2 slot, pa se i preko njega može dodati još neki SSD sa funkcijom keširanja. Ipak, sa 12 mesta za diskove, to ne bi trebalo da bude neophodno pa se ovaj slot može iskoristiti za neke korisnije dodatke.

Pročitajte i:  Lični cloud i multimedijalni server: QNAP TS-364-4G NAS

PCPress.rs Image

TS-1232XU-RP ide korak dalje i kada je povezivanje sa okolinom u pitanju, što je uvek ekstremno bitna stavka kod svakog NAS uređaja. Sa zadnje strane kućišta nalaze se dva gigabitna LAN porta, četiri USB 3.0 priključka (za eksterne diskove po potrebi, na primer, za rad nekog dodatnog backup-a) i čak dva 10 Gb porta. Pošto je ovaj model namenjen serverskom tržištu, u pitanju su SFP+ tip 10 Gb LAN veze. Uobičajeni RJ45 (10GBASE-T) ima ograničenje da pouzdano može održati 10 Gb brzinu do oko 60 metara u realnosti (za Cat5 kablove, sa Cat6 malo više), dok SFP+ koristi fiber-optički kabl koji može biti znatno duži. Pored toga, sama druga vrsta kabla i konektora omogućava pouzdaniju i stabilniju vezu, jer je kabl otporan na razne elektromagnetne interferencije. Sve ovo je ključno kod svih serveskih primena, pa je jasno zašto TS-1232XU-RP-4G koristi baš SFP+.

Mana je nešto viša cena kablova i ostale mrežne opreme koja je neophodna, ali i to je sasvim normalno – za serversko tržište gde se sve žestoko naplaćuje. Jedna od korisnih opcija za upotrebu pomenutog PCI Express x2 slota jeste dodavanje „klasične” 10 Gb LAN kartice sa RJ45 portom čime se, pored dodatne brzine ka NAS-u, omogućava i povezivanje drugih uređaja koji koriste 10GBASE-T 10 Gb vezu. Maksimalna teorijska brzina 10 Gb veze je oko 1200 MB/s, a sa dva SFP+ porta koje ima TS-1232XU-RP-4G, to ide na lepih 2400 MB/s. Uz opciju pomenutog dodavanja još jedne 10 Gb LAN karte, sve to ide na 3600 MB/s, što bi trebalo biti dovoljno za mnogobrojne primene.

Pročitajte i:  CRM i CX – dva termina koja u 2022. nikako ne idu jedan bez drugog!

PCPress.rs Image

Naravno, za ostvarivanje ove brzine potrebno je imati i odgovarajuće diskove pa treba razmišljati o adekvatnoj kombinaciji brzih SSD i velikih HDD medija. Sve moguće (korisne) RAID opcije su tu, uz keš mod koji može dodatno ubrzati ceo sistem. Adekvatnom SSD i HDD kombinacijom dobijaju se bolje performanse uz sigurnost i kapacitet koji nude hard-diskovi. Kada se SSD koristi u ove svrhe, životni vek nešto je kraći, pa to treba imati u vidu.

Jedna od glavnih prednosti QNAP uređaja jeste standardni softver uz veliku bazu dodatnih aplikacija za sve moguće primene. TS-1232XU-RP-4G koristi QNAP QTS 4.3.4 operativni sistem (Linux baza) koji već u startu nudi veliki broj mogućnosti, uz pogodnost dodavanja raznih aplikacija koje već postoje za QTS 4.3.4. Tako se funkcionalnost može znatno povećati pa ovaj uređaj može da odgovori širokom dijapazonu zahteva. Kada je o brzini reč, TS-1232XU-RP-4G koristi Annapurna Labs Alpine AL-324 procesor. Malo je drugačiji u odnosu na standardne Intel opcije, ali se ovaj quad-core procesor na 1,7 GHz pokazao adekvatno brz. On koristi ARM v8 arhitekturu i Cortex A57 jezgro, a s tim može efikasno da opsluži QTS 4.3.4 operativni sistem i prateće aplikacije. U odnosu na slična Intel-ova rešenja, nismo primetili ni izmerili značajne razlike.

Pročitajte i:  Veliki diskovi za malu kancelariju

PCPress.rs Image

TS-1232XU-RP-4G ima jedan slot za memoriju, a standardno se ugrađuje jedan ADATA 2400 MHz modul kapaciteta 4 GB, pa memorija može biti ograničenje kada se na NAS konektuje mnogo klijenata i kada pokušaju da iskoriste protok koji je na raspolaganju. Maksimalno je podržano 16 GB memorije, pa je to korisno odmah uraditi. QTS 4.3.4 operativni sistem nije previše zahtevan, ali sa cenom memorije koja nije velika u odnosu na cenu QNAP TS-1232XU-RP-4G plus cenu svih diskova, preporučujemo ovo unapređenje, pored preporuke za sam uređaj.

Korisna adresa: www.mikroprinc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,