ePlaneta

Review: Skriveni aduti – Logitech MX Ergo i Craft tastatura

Logitech je najpoznatiji proizvođač periferija na svetu pre svega zbog svoje inovativnosti. Posle više od sedam godina pauze, odlučio se da u svoju ponudu uvrsti novu generaciju miševa s kuglicom, ali i neobičnu tastaturu s valjkastim navigacionim dodatkom. Da vidimo kakve adute kriju MX Ergo i Craft tastatura.

PCPress.rs ImageU danima kada su bili popularni, trackball miševi su činili manje od 1 odsto ukupnog tržišta periferija, pa ne čudi ako se dobar deo čitalaca zapita šta je uopšte trackball. Ideja je da se obezbedi ergonomski položaj držanja miša i kontrola bez pomeranja ruke, tako što se navigacija kursora obavlja preko kuglice smeštene ispod palca desne ruke. Prednosti ovog tipa miševa ogledaju se u prirodnijem položaju držanja, kao i u zauzimanju manjeg prostora na stolu, jer vam nije potrebna podloga. MX Ergo želi da udahne novi vetar u jedra svih onih koji su nekad koristili trackball miševe, ali i da privuče nove korisnike.

Ergo(nomija)

Kao i sa svim novim generacijama, Logitech se potrudio da najmlađi pripadnik MX porodice izgleda moderno, posvetivši posebnu pažnju dizajnu. I zaista, korišćenje Ergo miša manje opterećuje zglob ruke, a čak će se i oni koji nikada nisu koristili ovaj tip miša (autor ovih redova, na primer) lako navići. Iako deluje nekako neočekivano, kuglica se nalazi pod palcem i navigacija je vrlo prirodna, pa je pitanje sati dok se u potpunosti ne naviknete na taj sistem. Malo duže je potrebno da mozak prebacite u mod koji će uspešno odvojiti točkić od kuglice, jer će se u početku dešavati da zamenite pokrete ruke sa onim što ste hteli da uradite, pa će umesto skrolovanja kursor često krenuti gore‑dole, ali i na to ćete se brzo priviknuti.

Pročitajte i:  Logitech dodaje programabilne dugmiće za ChatGPT na svojim miševima i tastaturama

PCPress.rs ImageMX Ergo ima dva položaja, položen i nagnut pod uglom od 20 stepeni (MX Ergo Plus nudi nagib od 30 stepeni), koji je nama bio prirodniji za rad, a podešavanje se vrši preko magnetne metalne ploče sa donje strane. Budući da vam je palac zauzet, dodatni tasteri za napred i nazad smešteni su uz ivicu levog tastera, ali su razdvojeni, pa je potrebno malo privikavanje da ih napipate ne gledajući. Tu je i dodatni taster iza skrol točkića za prebacivanje s jedne na drugu konekciju, što je posebno korisno ako koristite Flow softver i kontrolišete više računara odjednom. Skrol poseduje funkciju tastera, što je standardno na miševima danas, ali je retkost kod trackball modela.

Sama kuglica ima šest kontaktnih tačaka interakcije, tako da je preciznost veća (obično se radi o tri tačke), a tu je i popularni snajper taster koji smanjuje dpi kako biste imali veću preciznost u slučajevima kada vam je to potrebno. Za one koji nisu koristili trackball miša, napomenućemo da je kuglica podložna prljanju i da je treba čistiti barem jednom u par meseci, posebno ako volite da jedete za računarom. Masni prsti su najveći neprijatelj ovog miša: em prljaju kuglicu, em onemogućavaju preciznu navigaciju, pa ako volite da burek jedete za računarom, ne koristite palac – miš će vam biti zahvalan.

Pročitajte i:  Logitech dodaje programabilne dugmiće za ChatGPT na svojim miševima i tastaturama

Craft

Tastatura koju je Logitech namenio digitalnim umetnicima nazvana je Craft, a od svih ostalih modela na tržištu izdvaja se valjkastim kontrolerom, koga Logitech zove Creative Input Dial, smeštenim u gornjem levom uglu. Zahvaljujući Logitech Options softveru, kontroler ima predefinisane funkcije u mnogim aplikacijama i operativnim sistemima (Adobe paket, Office aplikacije, Browser, Windows, Mac…), a zbog toga što pored rotacije ima i klik, moguće je pametno koristiti ga i namestiti prečice onako kako vam odgovaraju. Dobar primer je kontrola zvuka u Windows‑u. Pritisak je pauza/reprodukcija, rotacija je kontrola zvuka, a pritisak i rotacija omogućavaju kretanje kroz listu pesama. U browser‑u se rotacijom krećete kroz tab‑ove, a kada niste u aplikaciji, pritiskom možete menjati aktivne desktop‑e ili prebacivati se između aktivnih aplikacija. U zavisnosti od funkcije, kontroler će automatski prebaciti otpor na precizno kretanje s jasno definisanim koracima ili isključiti otpor u potpunosti, za slobodnu rotaciju – nešto kao frictionless skrol kod gejmerskih miševa ove kompanije.

PCPress.rs ImageMetalna konstrukcija tastature čini je robustnom i onemogućava pomeranje s radne površine, a izrada je na najvišem nivou. Povezivanje se vrši preko Unifying risivera, Bluetooth veze ili preko USB C kabla. Dizajn podseća na minimalističke tastature koje forsira Apple. Red funkcijskih tastera podrazumevano ima ulogu prečica, a tasteri imaju hod sličan tastaturama na laptopu, ali dobro odmeren i precizan, pa ni oni koji imaju potrebe da unose velike količine teksta neće imati zamerke na ergonomiju i preciznost. Dobrodošao je i blago konkavni dizajn samih tastera, koji u kombinaciji s blago matiranom površinom omogućavaju jednostavnije snalaženje prstiju i prepoznavanje različitih tastera, posebno pri slepom kucanju. Dodatno, deo s kontrolerom omogućava blagi nagib tastature čime je položaj za kucanje još bolji. I ova tastatura omogućava povezivanje s više uređaja istovremeno (maksimalno tri), a prebacuje se preko zasebnih tastera smeštenih iznad Insert, Home i Page up grupe.

Pročitajte i:  Logitech dodaje programabilne dugmiće za ChatGPT na svojim miševima i tastaturama

MX Ergo je idealan kao kontroler za HTPC ili laptop, jer u jednom uređaju ima ugrađenu navigacionu kontrolu, ali i kao ergonomični miš za sve one koji dosta vremena provode pred računarom, a žele da sačuvaju karpalne kosti. S druge strane, Craft je tastatura namenjena digitalnim kreativcima, kojima nije problem da gimmick poput valjkastog kontrolera plate tri puta više od regularne tastature. Oba uređaja su odlična i sa svojim specifičnostima i te kako upotrebljiva u svojim nišama, samo je pitanje da li je Logitech ovoga puta malo preterao sa cenom…

  Logitech Craft
Konekcija USB C (kabl), Unifying risiver (2,4 GHz) ili Bluetooth
Baterija Punjiva
Pozadinsko osvetljenje 15 nivoa, automatska detekcija osvetljaja
Dodatno FLOW sotfver za rad sa više računara, valjkasti kontroler
Dimenzije 430×149×32 mm, 960 g
Cena 199 evra
  Logitech MX Ergo
Konekcija USB (kabl), Unifying risiver (2,4 GHz) ili Bluetooth
Senzor Optički
Rezolucija Od 320 do 440 dpi
Baterija Punjiva, 500 mAh
Broj tastera 8
Trackball Da, za desnu ruku
Dodatno Promena nagiba 0° ili 20°, FLOW sotfver za rad sa više računara
Dimenzije 132,5×51,4×99,8 mm,
259 grama
Cena 109 evra

www.logitech.rs

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,