BIZIT 2022

Review: Skrojen za džep u svakom smislu ― eksterno kućište LC‑Power

Eksterna kućišta za hard‑diskove veoma su korisna kada treba preneti veliku količinu podataka u jednom potezu. Modernizujte se uz LC‑Power LC‑25U3‑C1.

PCPress.rs ImageGotovo svaki iskusniji vlasnik računara ima neki rack za montažu eksternog diska, ali je većina takvih uređaja opremljena starim USB 2.0 kontrolerom, koji kopiranje i upis podataka čini mučno sporim. LC‑Power staje na put tome svojim novim kućištem koje koristi moderni i brzi USB 3.1 interfejs – nova generacija SuperSpeed+ USB 3.1 omogućava brzine do 10 Gbps, što znači da uz dobar kontroler na ploči i brz hard‑disk ili SSD možete da postignete upis i kopiranje do 1,2 GB/s. Naravno, reč je o teoretskom maksimumu koji pruža sam interfejs, ali i dalje možete lako da „prešišate“ brzine koje postiže SATA 6 Gbps, odnosno svaki hard‑disk i SSD koji su trenutno dostupni na tržištu.

LC‑Power LC‑25U3‑C1 je jednostavno i dopadljivo dizajnirano eksterno kućište izrađeno od plastike i metala. Dimenzije 130×77×19 milimetara čine ga nešto većim od prosečnog pametnog telefona, tako da može da stane čak i u malo veći džep. Unutrašnjost je dobro osmišljena, a hard‑disk ili SSD biće pristojno zaštićeni. Dopada nam se činjenica da su podržani diskovi debljine 7 i 9,5 milimetara.

Koristi se klasični SATA 6 Gbps standard za konekciju sa diskom, a spolja USB 3.1 (Type C) druge generacije. U pakovanju se isporučuje odgovarajući kabl, ali on nije preterano dugačak, pa ne računajte na pozicioniranje mnogo dalje od USB 3.1 porta računara na koji se povezujete. Upotreba USB 3.1 interfejsa druge generacije znači da je pri testu s Western Digital Black 500 GB radio punim brzinama kako pri upisu, tako i pri čitanju podataka. To olakšava prenos velike količine podataka, posebno sa hard‑diskova, jer je USB 2.0 ograničen na 25 MB/s prilikom prenosa podataka u oba smera. To znači da biste za 500 GB podataka čekali oko pet sati u idealnom scenariju koji je, naravno, nemoguć. Situacija je bitno bolja sa USB 3.1 Gen 2 gde maksimalna brzina zavisi od samog diska i nema uskog grla koje stvara USB interfejs.

Ukoliko tražite eksterno kućište koje vam neće predstavljati usko grlo i koristi USB standard aktuelne generacije, a uz to i ne košta mnogo, LC‑Power LC‑25U3‑C1 je perfektan izbor.

LC Power LC-25U3-C1
Materijali plastika, metal
Interfejs interni/eksterni SATA 6 Gbps / USB 3.1 Gen 2
Kompatibilni uređaji 2,5″ HDD/SSD
Dimenzije i masa 130×77×19 mm, 155 g
Cena 19 evra

www.mid9.rs

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: