Top50 Glas publike

Review: Synology DS1621 – Iz oblaka na zemlju

Mala i srednja preduzeća za svoja skladišta podataka biraju cloud rešenja ili lokalni server. I dok cloud izgleda isplativiji, lokalni server svakako košta manje na duge staze, jer objedinjuje mnoge funkcionalnosti u jednom uređaju. Jedan takav je upravo Synology DS1621+. Zašto je NAS isplativo rešenje i šta sve donosi sa sobom novi model – čitajte u nastavku.

PCPress.rs Image

Synology DS1621+ je naslednik popularnog DS1618+ modela i sa sobom donosi novinu u vidu četvorojezgarnog serverskog Ryzen V1500B AMD procesora, koji garantuje dobre performanse. Iako se i dalje nalazi ispod performansi Intel Core serije, ovaj model sa osam tredova osetno je brži od sličnih Atom rešenja, zadržavajući potrošnju na niskom nivou.

Kvalitetno i lepo dizajnirano, 5,1 kg teško metalno kućište nije ništa novo, i videli smo ga na nekoliko Synology modela u proteklih godinu-dve dana, ali to ga ne čini ništa manje dobrim i impresivnim. Šest slotova za 3,5”/2,5” HDD/SSD uređaje smešteno je u sredinu uređaja, ostavljajući dovoljno prostora sa sve četiri strane za elektroniku, hlađenje, napajanje i proširenje.

PCPress.rs Image

Dizajn je klasičan Synology – crn sa crnim fiokama, crnim tasterima, crnim prekidačima i ponekim izletom u vidu plavog konektora USB porta i srebrnih okvira LAN portova. Dakle, idealan za svako poslovno i neprimetan za kućno okruženje. Vizuelna komunikacija s korisnikom obavlja se preko mrežnog interfejsa ili signalnih lampica, levo i desno od centralno postavljenog Power tastera iznad slotova za diskove. Ako ste očekivali LCD ekran u ovom cenovnom rangu, moraćemo da vas razočaramo, jer Synology ne misli da je on potreban, a mi ne možemo da se ne složimo. Prosto, količina prikazanih informacija uglavnom je nedovoljna, pa zahteva od vas da se svakako povežete na NAS preko Web interfejsa. A sve to u velikoj meri mogu emulirati i LED lampice.

Šest slotova za diskove poseduju bravice, adaptere za 2,5” diskove i ne zahtevaju šrafove, tako da je njihova zamena krajnje jednostavna i za početnike. Slotovi su plastični, a bravice imaju gumene odbojnike koji donekle ublažavaju vibracije i onemogućavaju njihovo prenošenje na metalno kućište.

PCPress.rs Image

Za hlađenje čak šest diskova brine se dvojac 92-mm ventilatora na zadnjoj strani koji ni pri višim temperaturama nisu pravili buku koja bi vam zasmetala u kancelariji ili dnevnoj sobi. Dodatni otvori za hlađenje nalaze se na bokovima u vidu Synology logotipa, s mrežicom ispod svakog slova.

PCPress.rs Image

 

Kada su konekcije u pitanju, DS1621+ ima četiri gigabitna LAN porta, koji agregacijom linka omogućavaju maksimalnih 440 MB/s prenosa, ali bismo više voleli da vidimo da Synology skuplje modele oprema 2,5-gigabitnim ili čak 5-gigabitnim portovima, jer cenovno ova mrežna infrastruktura postaje sve pristupačnija. PCI Express slot za proširenje podržava NIC kartice, tako da je moguće dodati karticu s jednim ili dva brža mrežna konektora od npr. 10 Gbit. PCI Express se vezuje direktno na CPU, pa se brzina povezane kartice maksimalno koristi, bez ograničenja kada su u pitanju ubačeni diskovi.

PCPress.rs Image

Dva od ukupno tri USB 3.2 Gen 1 porta su smeštena nazad, dok je jedan za brzi pristup svoje mesto našao u donjem desnom uglu prednje strane. Za proširenje slotova DS1621+ koristi dva eSATA porta koji podržavaju DX517 proširenja s po pet diskova, čime se maksimalni kapacitet diskova ovog modela podiže na 16. Dva M.2 slota podržavaju SSD-ove, ali samo kao keš drajvove, što je prava šteta, jer kapaciteti ovih drajvova rastu iz dana u dan, sa cenom koja postaje sve pristupačnija. Slotovi se nalaze na unutrašnjem zidu kućišta i dostupni su tek kada izvadite prvih nekoliko fioka za diskove. Prednosti korišćenja SSD-ova će se videti najviše pri razmeni male količine podataka, posebno često korišćenih fajlova, ako se NAS u nekoj primeni konfiguriše kao deljeni prostor za timski rad.

Tu je i dobrodošla Kensington bravica za slučaj da vam se NAS nalazi u deljenom prostoru, pa želite da ga osigurate od krađe ili premeštanja bez dozvole.

PCPress.rs Image

Ryzen procesor koristi prvu generaciju Zen arhitekture, te nudi odličan odnos performansi i potrošnje u poređenju s konkurentskim rešenjima. Jedina mana je nedostatak grafičkog jezgra u CPU, pa se Ryzen i za grafičke zadatke oslanja najviše na sirovu snagu četiri jezgra i osam izvršnih niti, s koliko raspolaže. Sistem poseduje dva SODIMM DDR4 slota za ECC memoriju, u startu popunjena jednim štapom od 4 GB, što je osmina maksimalnog kapaciteta. Sa dva 16 GB modula DS1621+ je moguće opremiti s maksimalnih 16 GB RAM-a za zahtevne zadatke kao što su virtuelne mašine i video-nadzor. Slotovi se nalaze s donje strane kućišta i pristupa im se skidanjem metalnog poklopca koji drže dva šrafa. Naravno, podržani su samo Synology sertifikovani moduli, pa iako potencijalna 32 GB zvuče super, njihova cena će uvek biti velika prepreka za krajnje korisnike. Naravno, možete se otisnuti u nepoznate vode i napraviti se blesavi instalacijom nesertifikovanih modula, ali onda na svoja pleća preuzimate rizik nestabilnog rada sistema.

Šest slotova u koje možete spakovati 3,5”/2,5” diskove dozvoljavaju RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD ili Synology Hybrid Raid za korisnike koji ne žele previše da se petljaju, ali ipak hoće određeni nivo bezbednosti podataka. Dva eSATA porta podižu maksimalni broj diskova koje DiskStation 1621+ može da kontroliše na 16, spajanjem dva DX517 skladišta. Na ovaj način Synology vam dozvoljava da skalirate svoje poslovanje, prostim povezivanjem novog kućišta za diskove, kada vam prostor na trenutnom NAS-u postane tesan. Ovo se pokazalo kao adekvatno rešenje kada se DS1621+ koristi u rastućem kancelarijskom okruženju, pa umesto da zanavljate ceo server kada firma poraste, dovoljno je da dokupite jedan ili dva DX517 i rešite problem skladišta za narednih nekoliko godina.

Synology DSM „linuksoliki” operativni sistem evoluirao je tokom godina i radi veoma brzo i na mnogo slabijim konfiguracijama, dok na Ryzen-u leti, čak i bez SSD-ova za keširanje podataka. DSM dodaje veliki broj funkcionalnosti na raspolaganje korisniku. Tu je paket Office aplikacija, IM sistem nazvan jednostavno Chat, privatni cloudDrive, Active Backup for Business i simplifikovaniju verziju – Hyper Backup, Moments za AI katalogizaciju fotografija i video-materijala, te Calendar za deljene kalendare unutar mrežnog okruženja i van njega. Surveillance Station nudi vam sve potrebno za video-nadzor, VMM za upravljanje virtuelnim mašinama, Video Station za filmove, serije i ličnu biblioteku video-zapisa, Photo Station za katalogizaciju fotografija, čuvanje i deljenje s drugim korisnicima, Audio Station za kreiranje vašeg strim servisa i File Station za fajl menadžment preko Web interfejsa. Podržane su i aplikacije drugih proizvođača, poput Google Drive, Dropbox, OneDrive, ElephantDrive, Plex medija server, WordPress hosting i većina onih koji vam mogu i ne mogu pasti na pamet.

PCPress.rs Image

DS1621+ je napredno rešenje koje je idealno za kancelarijsko okruženje ili za korisnike koji žele da unaprede svoj NAS sa dva ili četiri slota, od broja raspoloživih slotova, preko hardvera, do mogućnosti proširenja, kako slotova, tako i konekcija preko PCIe slota. DSM radi fantastično i možda se radi o jednom od najboljih operativnih sistema za NAS u svakom pogledu. Iako cena možda deluje visoko postavljena, DS1621+ se nalazi tačno na pola puta između osnovnih i nakrcanih profesionalnih rešenja. Glavna prednost DS1621+ je jaka hardverska osnova koja se veoma brzo može proširiti i skalirati na nove potrebe poslovanja ili lične upotrebe. Bilo da vam je potreban NAS kao kućni server ili kao poslovno rešenje, teško da ćete pronaći bolji uređaj s podrškom za šest diskova i ovakvim mogućnostima proširenja na tržištu.

Korisna adresa: sionnet.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,