TrendMicro

Review: Synology DS220+ – NAS za garsonjeru

Činjenica je da dobar deo korisnika kupuje laptop umesto desktopa zbog nedostatka radnog prostora. Slično je i s dijagonalom novog TV-a, veličinom frižidera, ali i NAS uređajima. Ne treba svakom digitalnom nomadu NAS s pet diskova, a nema svako ni prostor za tako velike uređaje. Tu na scenu stupa kompaktna digitalna riznica podataka, poznatija u svetu kao Synology DS220+…

PCPress.rs Image

Odlične hardverske mogućnosti

U standardno skromnijem paketu u odnosu na veće modele, stiže nam i naslednik popularnog Synology DS218+ modela, DS220+, kompaktan i efikasan NAS namenjen centralizaciji vaših podataka. Skidanjem maske prednjeg panela dobija se pristup dvema fiokama za 2,5-inčne ili 3,5-inčne diskove maksimalnog kapaciteta do 16 TB. Kako ne poseduje eSATA portove, proširenje kapaciteta nije moguće van pomenuta dva slota.

PCPress.rs Image

Kao što smo to navikli, prednja strana nosi lampicu indikatora rada, Power i Single-touch copy taster za brzo prebacivanje svih podataka s priključenog eksternog USB drajva. Dva gigabitna LAN porta su dobrodošla, pre svega zbog podrške agregacije, a i zbog redundantnosti, u slučaju da jedna konekcija otkaže.

Pročitajte i:  Lični cloud i multimedijalni server: QNAP TS-364-4G NAS

PCPress.rs Image

Osnova sistema je dvojezgarni Celeron procesor solidne radne frekvencije, koji na raspolaganju ima 2 GB DDR4 memorije, proširivo dodatnim slotom na maksimalnih 6 GB. S obzirom na dimenzije uređaja, jedan ventilator od 92 mm je zadužen za hlađenje sistema, a zadnja strana nosi i dodatni USB 3.0 port, kao i Kensington bravicu. Zbog postojanja dva slota možete birati između preporučenog Synology Hybrid RAID-a ili dugih opcija kao što su Basic, JBOD, RAID 0 ili RAID 1. Diskovi podržavaju hot-swap funkciju, kao i wake on LAN/WAN, što može biti izuzetno korisno ako ne planirate da vam NAS radi 24/7 i time značajno produžite životni vek diskova.

U praksi

Dobro poznati Synology DSM operativni sistem zgodan je za sinhronizaciju podataka na različitim uređajima i platformama, kao što su Windows, Linux, macOS, Android ili iOS. Kada na to dodate funkcionalnosti kao što su Synology Drive, vaš lični cloud kojim ćete zameniti Dropbox ili OneDrive, jasno vam je da investicija u NAS štedi novac na duge staze. Dobra stvar je što Drive možete konfigurisati i za više korisnika, a odgovarajuće aplikacije za pametne telefone čine njihovo korišćenje maksimalno pojednostavljenim. Naravno, bekap, kao jedna od veoma bitnih opcija, i ovde je prisutna, a kako je podržan rad s više operativnih sistema, ovaj proces je znatno olakšan, bilo da vam je potrebna sinhronizacija ili redovni bekap podataka. Dovoljno je da podesite ono što hoćete da bekapujete ili sinhronizujete, a sistem će se pobrinuti da se sve odvija automatski u pozadini.

Pročitajte i:  Lični cloud i multimedijalni server: QNAP TS-364-4G NAS

PCPress.rs Image

Ne treba zaboraviti ni Download station, Video station i Surveilance station, te Virtual machine manager, aplikacije okrenute ka specifičnim upotrebama bez kojih tehnofili ne mogu da zamisle jedan ozbiljan NAS. Podizanjem DLNA medija servera dobijate i centralno multimedijalno čvorište kojem možete da pristupate lokalno ili sa udaljene lokacije.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, Synology DS220+ je zgodan, mali, kompaktni NAS namenjen korisnicima koji ne žele da plaćaju uređaje sa četiri diska koji im realno nisu potrebni, već žele brz, mali, fleksibilni uređaj koji će im završavati većinu poslova s podacima. I još ponešto pride.

Korisna adresa: sionnet.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,