Plazma

Review: Synology RS819 NAS – Četiri diska za orman

Mrežno skladište podataka, popularni NAS, dolazi u dva formata – desktop i serverskom (rack). Verzije namenjene poslovnoj upotrebi uglavnom se mogu pronaći u obe varijante, dok se one za kućnu upotrebu većinom prave kao zasebni uređaji. Kompanija Synology sa svojim RS819 modelom uzima najbolje od oba sveta.

PCPress.rs Image

Za serverski orman

Sa cenom od koje vas neće previše zaboleti glava, RS819 je NAS namenjen smeštanju u serverski orman i zauzima 1U slot. Synology ovim potezom jasno definiše poslovnu namenu uređaja, jer zahteva od korisnika da poseduje serverski orman za njegovo smeštanje. S druge strane, iako je namenjen poslovnim korisnicima, njegova hardverska konfiguracija je usmerena ka onima koji ne žele da kupe NAS čiji potencijal ne mogu da iskoriste.

PCPress.rs Image

RS819 je uređaj za male firme koje žele bazičnu NAS funkcionalnost, poput mrežnog skladišnog prostora, RAID podrške, cloud bekapa i office aplikacija. S podrškom za četiri 3,5”/2,5” diska, RS819 nudi zavidan skladišni prostor, ali i opciju proširenja za četiri dodatna diska (sa RX418), što je veoma korisno za poslovne korisnike koji se brzo razvijaju. Ako ipak želite desktop verziju, DS418 je model koji ima istu hardversku konfiguraciju, samo je format drugačiji.

PCPress.rs Image

1U format omogućava smeštanje u serverski ormar tako da vam ne zauzima previše mesta, a pored slotova za diskove i signalnih lampica, prednja strana obiluje otvorima za ventilaciju. Naravno, svaka od četiri HDD/SSD fioke može se zaključati za slučaj da vam server stoji u zajedničkoj prostoriji. Dodatni bonus su dimenzije uređaja, jer RS819 poseduje nešto kraće kućište, što ostavlja dosta prostora iza njega kako za cirkulaciju vazduha, tako i za upravljanje kablovima. Ove dimenzije su uslovile i prisustvo samo jednog napajanja, što mnogi poslovni korisnici neće dočekati sa osmehom na licu, ali ako imate UPS, ovo možete vrlo elegantno rešiti.

PCPress.rs Image

I hardver i softver

Srce sistema čini četvorojezgarni 64-bitni Realtek ARM CPU na 1,4 GHz sa 2 GB zalemljene radne memorije DDR4 tipa. Za razliku od Anapurna i Marvell procesora, Realtek RTD1296 ima hardversku podršku za 4K transkoding, a memorija ne može da se proširi, što je prava šteta. Dva gigabitna LAN porta podržavaju agregaciju, a povezivanje dodatnih uređaja je moguće i preko dva USB 3.0 porta. Za konfiguraciju uređaja tu je i jedan COM port, kao i eSATA za pomenuto proširenje kapaciteta.

PCPress.rs Image

Kao i druga Synology NAS rešenja, i ovo radi na dobro poznatom Web DSM operativnom sistemu, a podržani su svi popularni fajl-sistemi, uključujući i Synology SHR i BTRFS, poznat po dobrim bekap opcijama, jednostavnim oporavkom izgubljenih fajlova i proveri integriteta sistema. Na softverskom nivou, ovaj uređaj podržava sve Synology aplikacije: Chat, Moments, Office, Surveilance Station, ali i multimedijalne mogućnosti s Plex serverom i pomenuti 4K transkoding. Naravno, VPN server, File server, FTP server, Cloud sinhronizacija i Mail server se podrazumevaju.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući svestranosti i malim dimenzijama, kao i trogodišnjoj standardnoj garanciji, Synology RS819 nudi zaista mnogo u malom formatu, zgodnom za sve korisnike koji imaju serverski orman, a potreban im je NAS uređaj. Za manju kancelariju nikako ne treba zaboraviti ni bonus multimedijalnu stranu, pomenuti Plex server i hardversku podršku za 4K transkoding ukoliko se bavite video-obradom.

Autor: Mirko Topalović

Korisna adresa: sionnet.rs

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,