Top50 Glas publike

Review: Tesla MT600BF monitori u dve varijante

Globalna nestašica određenih hardverskih komponenti na sreću ne pogađa monitore, barem ne one u najpristupačnijim kategorijama. Na tržištu ima dosta sasvim korektnih monitora, posebno kada se pogleda koliko koštaju i kakav je odnos uloženog i dobijenog.

PCPress.rs Image

Tesla kao brend na domaćem tržištu uvek nastoji da bude veoma konkurentan sa cenom, pa je to slučaj i s monitorima. Aktuelna ponuda stiže u vidu MT600BF serije, koja se trenutno sastoji od dva modela dijagonala od 24 i 27 inča. Oba su na testu, pa smo imali prilike da se uverimo u ono što nude.

Luksuzan izgled

Odavno je rečeno da dizajn prodaje, pa je sasvim logično da se i „ekonomične” marke trude da njihovi uređaji izgledaju što bolje. Tesla MT600BF tako izgleda sasvim u trendu, i to važi za oba modela. Okvir oko ekrana je veoma tanak, dok je standardno s donje strane veći kako bi se dodala čvrstina ramu i bilo više prostora za naziv. Monitora je takođe tanak, gde samo donji deo ima očekivano zadebljanje kućišta radi prostora za pozadinsko osvetljenje i prateću elektroniku.

PCPress.rs Image

Ono što je drugačije od standarda kod 27MT600BF jeste sistem montaže postolja. Klasično rešenje je sistem koji uključuje nekoliko šrafova i intervenciju šrafcigera, što nije previše komplikovano (posebno kada se to radi samo jednom) ali je ipak lepo kada se sve obavi bez toga. Tako 27MT600BF poseduje efikasan „klik” sistem koji omogućava sklapanje postolja s monitorom za bukvalno par sekundi, s tim da pri eventualnoj demontaži treba biti veoma pažljiv da se plastične „žabice” ne bi oštetile. Ovo rešenje je definitivno lepo i elegantno, a takve stvari su uglavnom karakteristika skupljih modela. Jedini nedostatak se odnosi na nemogućnost podešavanja postolja po visini, što se može rešiti pomoću VESA-kompatibilnog nosača.

Pročitajte i:  Tesla navodno lažirala video s Autopilotom

Funkcionalno, efikasno

Konektivnost je na pristojnom nivou. Sa zadnje strane se nalaze video-ulazi, a na raspolaganju su po jedan HDMI i D-SUB konektor, čime su pokriveni noviji i stariji računari. Tasteri za navigaciju kroz menije se nalaze na standardnom mestu, odmah ispod Tesla natpisa. Dostupna podešavanja biće svima jasna jer je tekst na našem jeziku, što je prilična retkost, a možda i unikatni momenat kada su Tesla monitori u pitanju.

PCPress.rs Image

Interesantno je da 27MT600BF ne zahteva mnogo podešavanja za postizanje optimalnih rezultata, jer je već sve podešeno veoma blizu onoga što ugrađeni panel može da pruži. Najvažnija stavka jeste da je u pitanju VA panel, a ne TN kao što bi se moglo očekivati od monitora iz nižeg cenovnog ranga. VA paneli su u poslednje vreme dosta napredovali, pa su njihove karakteristike postale preferirana opcija za veliki broj monitora. Jedna od mana koje imaju VA paneli odnosi se na manje uglove gledanja, a kod jeftinijih verzija je ovaj problem izraženiji. Tako se kod 27MT600BF ovo može lako primetiti, ali kako su uglovi gledanja svakako bolji nego kod bilo kakve TN alternative, zaista nema potrebe da se žali za bilo čime.

PCPress.rs Image

Maksimalno osvetljenje je deklarisano na 250 nita, što deluje kao „sigurica” za proizvođača panela, jer su maksimalne vrednosti blizu 300 nita. Pozitivna strana VA panela je visok kontrast, pa 27MT600BF ima deklarisanu vrednost od 4000 : 1. Merenja pokazuju čak i nešto veće vrednosti, pa ekran u ovom monitoru prevazilazi očekivanja. Slična situacija je i kod reprodukcije boja. Upotrebljeni VA panel je pravi 8-bitni koji može da prikaže kompletan sRGB spektar, kao i nešto preko 70 odsto DCI-P3 spektra, uz odstupanja manja od tri procenta.

Pročitajte i:  Bočni panel desktop kućišta kao dodatni monitor

Ovo su odlične vrednosti za ovu klasu pa je ukupan kvalitet prikaza na većem nivou od onoga što bi se očekivalo od monitora iz ovog ranga. Čak je i uniformnost panela pristojna, a probijanja pozadinskog osvetljenja gotovo da nema. Rezoluciju ranije nismo pomenuli, jer je ona Full HD (1920 × 1080 piksela), iako se radi o 27“ monitoru. Ova rezolucija na 27“ dijagonali ima i svoje prednosti kada su u pitanju igre. Grafičke karte će mnogo lakše izaći na kraj sa ovom rezolucijom nego sa QHD, pa je Full HD za većinu i dalje bolja opcija.

PCPress.rs Image

27MT600BF ima deklarisano osvežavanje od 75 Hz, a podržan je i FreeSync. Kako su i ostali konkurentski monitori listom iz klase 60 Hz, najprostije je 27MT600BF posmatrati u tom svetlu, što znači da nudi i i tu vrstu prednosti, donoseći korisniku nešto više u odnosu na prosek svoje klase. Kada je reč o igrama, vreme odziva je deklarisano na 5 ms dok je ulazni lag nešto manji od 9 ms, što je ukupno korektna „igračka” specifikacija.

Dobar utisak

Kada je u pitanju manji model, dakle 24MT600BF, situacija je slična. I ovaj model poseduje VA panel, koji ima izuzetno slične karakteristike kao i 27“ varijanta. Uniformnost prikaza je čak možda malo bolja, što je verovatno posledica manje fizičke veličine panela, dok je kontrast nešto manji. Maksimalno osvetljenje je isto, kao i prikaz boja, s tim što su odstupanja za nijansu (bukvalno) veća u odnosu na panel kod 27“ modela.

PCPress.rs Image

Rezolucija od 1920 x 1080 na ekranu od 24“ izgleda taman kako treba, pa je bar ovde manji model u prednosti nudeći oštriji prikaz kroz prostu veću gustinu piksela po inču. Maksimalno osvežavanje je takođe 75 Hz, a pomenuta zapažanja u vezi s tim su ista. 24MT600BF ima nešto manji okvir, pa s te strane izgleda još atraktivnije od većeg rođaka. Šteta što postolje nije malo robusnije i što ne pruža opciju za podešavanja po visini, jer bismo tada imali idealnu situaciju po pitanju ergonomije. Kod 27“ to manje nedostaje, ali kod 24“ će više korisnika imati potrebu za modifikacijom visine monitora. Bez VESA dodatne opreme, ovo se najprostije može rešiti korišćenjem nekog „podmetača”, poput deblje knjige ili nečega sličnog. Ipak treba biti u duhu ekonomičnih rešenja u kakva spadaju MT600BF monitori.

Pročitajte i:  Philips predstavio dva 40-inčna profesionalna monitora

Oba MT600BF modela imaju konkurentne cene, pa u ovom momentu predstavljaju najpovoljnije monitore u klasi. Imajući u vidu odnos cene i kvaliteta slike koji pružaju, oba modela se mogu lako preporučiti za razmatranje. Ovo posebno važi za manji model, jer ako treba maksimalno uštedeti, onda je monitor dijagonale 24“ upravo ta optimalna opcija. Naravno, 27MT600BF je nešto bolji i veći ekran uvek prija ali je i cena nešto veća, dovoljna da bude veoma blizu nekim drugim konkurentskim modelima kakve nude poznate konkurentske kompanije. U ovoj klasi par hiljada dinara pravi veliku razliku, pa treba biti načisto sa onim šta hoćete od monitora i koliko želite da ga platite. Tesla se i ovom prilikom istakao po odličnom odnosu uloženog i dobijenog, tako da moramo pohvaliti ovaj debitantski nastup na tržištu monitora za PC računare.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: tesla.info/en/monitors/

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,