Top50 Glas publike

Review: Vivax Android TV – Prilika za entuzijaste

Brend čiji se modeli sklapaju kod nas ima šta da ponudi, pogotovo kupcu s nešto plićim džepom i velikim ambicijama da se opremi najnovijom tehnologijom.

PCPress.rs ImageTV‑55LE75SM je sasvim novi proizvod za one koji vole baš veliku sliku, jer dijagonala od čitavih 55“ (140 cm) spada u izuzetno velike na domaćem tržištu usitnjenih nekretnina. Naravno, moraćete da nađete i odgovarajućih 125 cm širok slobodan prostor ili mesto u nameštaju, a da razmislite i o tome da li možete dovoljno da se razmašete, jer je preporučena udaljenost od ekrana oko 3,5 m. Njegov najveći adut je ipak cena – za 54.000 dinara (ili čak i nešto manje u pojedinim radnjama), dobijate zaista mnogo.

Ogromna slika u FullHD rezoluciji je veoma dobra za ovu cenovnu klasu, osvetljenje od 330 cd/m2 je sasvim pristojno i začuđujuće ravnomerno, što je opet sve teže postići što je ekran veći. Da bi se svetlo ravnomernije rasporedilo u EDGE LED režimu osvetljenja verovatno doprinosi i nešto veća debljina uređaja od 5,8 cm, što daje malo više manevarskog prostora da se ekran ravnomerno osvetli. Ali ako imate mesta za ekran od 55“, ni dubina od 5,8 cm neće vam predstavljati problem.

Pročitajte i:  DuckDuckGo: Još bolji za Android korisnike

PCPress.rs ImageInformacije o kontrastu variraju od 3000:1 do 4000:1, što je solidna vrednost, iako i to možete „bustovati“ u meniju koristeći različite profile s dinamičkim kontrastom. Nama je više prijala normalna slika s vrednostima na 50% ili čak Movie podešavanje s osvetljajem na 45%. Sve je stvar ukusa, a Vivax ima dovoljno prostora za prilagođavanje raznim preferencijama. Ipak treba naglasiti da se, gledano iz blizine, primeti zrno FullHD rezolucije koje 4K modeli uspešno skaliraju – naravno uz mnogo višu cenu. I pristojna vidljivost od 178 stepeni (horizontalno i vertikalno) je potvrđena u praksi.

Priključaka sasvim dovoljno za sve prilike, pa i za stare (analogne) sisteme povezivanja. Tu su dva USB priključka, od kojih jedan možete da koristite za snimanje sadržaja (DVR). TV‑55LE75SM sadrži već standardni medija plejer kojim možete da reprodukujete video, slike i muziku s USB‑a, a SmartTV sistem se oslanja na Android.

Treba odmah istaći da nije ugrađen Android TV, već „običan“ Android u verziji 4.4.2 (na našem primerku), što ima dobrih strana i mana. Na primer, ekran ne izgleda kao kod ostalih, pravih Android TV modela s verzijama 6 ili 7, već deluje „tabletoliko“, a tako se i ponaša pod komandama daljinskog upravljača. Prednost „običnog“ Android‑a je očigledna jer Play Store nije pažljivo „očišćen“ od nepoželjnih aplikacija kao kod novijih verzija, pa ćete bez problema instalirati Gmail – ko još ne želi da povremeno proveri poštu bez ustajanja iz fotelje ili kreveta? Naravno, i kod veoma Android TV modela uz malo znanja i mentalne gimnastike možete da instalirate (skoro) sve, ali ako već morate da se dovijate, zašto to ne biste radili uz niže troškove?PCPress.rs Image

Pročitajte i:  Godfather: Novi Android malver

Daljinski upravljač ne spada u preterano prijateljske modele i zameramo mu što nema Search taster, već morate da prelazite u „mišiji“ način rada. Standardni home/back tasteri ipak postoje. Problemi s kontrolama su rešivi standardnim periferijama, pa možete da priključujete USB tastature i miševe koje želite, a lepo radi i bežična varijanta male namenske tastature koja ima ugrađen touchpad.PCPress.rs Image

Android će rešiti sve SmartTV zadatke, a uz prigodne aplikacije možete da pristupate i mrežnim diskovima, drugim uređajima, da cast‑ujete na TV‑55LE75SM s bilo kog smartfona, tableta ili računara, ali je zanimljivo da to možete da radite i u obrnutom smeru. Već je ugrađen tethering, pa će ovaj TV moći i da podeli Internet vezu s ostalim uređajima u stanu. Sve u svemu, za vrlo prihvatljivu cenu Vivax nudi dosta TV zabave, ali i prostor za eksperimentisanje.

Model Vivax TV-55LE75SM
Tjuner DVB-T/C/T2
Ekran LED LCD 55” 1920×1080
Zvuk 2×8W zvučnici; 1×S/PDIF (Coaxial), izlaz za slušalice; 1×audio ulaz za RGB, 1×audio/CVBS izlaz (Composite); 1×audio/CVBS ulaz (Composite),
Slika 3×HDMI, 2×USB 2.0, 1×SCART, 1×YPbPr ulaz (Mini), 1×VGA ulaz (RGB)
Mreža LAN priključak, Wi-Fi
Android Android 4.4.2; 1GB RAM / 8GB storage
Cena 54.000 dinara
Pročitajte i:  realme 10 Pro+ 5G: Desetka za desetku

 www.ekupi.rs

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,