Zebra

Revolucija kamere pametnog telefona

Jedan od najvećih “problema” sa kojim se susreću kamere pametnih telefona, a koji im i dalje stvara nevolje je optički zum. Naime, da bi se postigao optički zum, potrebno je telo koje dozvoljava kretanje sočiva kamere, a kako su telefoni tanki i teže da budu još tanji, ovaj problem je delovao nerešiv, bar do pre neki dan. Oppo je na nedavno završenom MWC sajmu u Barseloni predstavio prototip svog uređaja koji ima 5x optički zum u kućištu standardnog pametnog telefona.

Predstavljena tehnologija omogućava kamerama pametnih telefona zumiranje i do 5 puta, pritom bez velikuh gubitaka na kvalitetu fotografije. Zahvaljući novoj tehnologiji korisnici će imati priliku da konačno posredstvom svojih pametnih telefona koriste prednosti optičkog zuma. Proces koji omogućava funkcionisanje ove tehnologije, zasniva se na jednoj dosta starijoj tehnologiji, pa ukoliko ste imali priliku da se vozite u tenku, ili podmornici, ali i ukoliko niste sigurno ste čuli periskop, odnosno optički sistem za posmatranje okoline. U ovom slučaju stručnjaci iz kompanije Oppo primenili su sličnu tehnologiju pa se u sklopu pametnog telefona nalazi rotirajuća prizma koja svetlosne zrake prelama pod uglom od 90 stepeni i potom ih usmerava kroz nekoliko optičkih sočiva i sve do senzora za prijem slike.

Pročitajte i:  iPhone bi uskoro mogao da dobije periskop kameru

Novi sistem sastoji se od dve kamere, jedne klasične i druge koja bi funkcionisala na principu pomenute tehnologije. Najveći problem optičkog zumiranja je što veliki zum zahteva ekstremno mirnu ruku, pa na maksimalnom zumu i najmanji pokreti umeju da učine sliku mutnom, posebno ukoliko je svetlo iole loše. Oppo ovo rešava novom tehnologijom stabilizacije slike koja bi trebala da umnogome pomogne prilikom slikanja i da itekako umanji potencijalne probleme. Prizma unutar mobilnog telefona može se rotirati i za 0,0025 stepeni što je prilično impresivno, s obzirom na dimenzije i kompleksnost tehnologije. Pritom čitav mehanizam sastoji se iz 50 delova i zauzimao bi svega 5, 7 mm debljine, što je prilično tanje od najtanjih telefona današnjice, pa ako se ispostavi da ova tehnologija daje dobre rezultate velika je šansa da će biti široko prihvaćena od ostalih proizvođača.

Nemanja Pavlović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,