Rittal RiMatrix nove generacije: Modularno rešenje – Cool!

IT menadžeri su u sve većoj žurbi: potrebe za kapacitetima rastu, zahtevi za pouzdanošću i raspoloživošću takođe, vreme za realizaciju sve kraće. Dakle, vreme je za modularna i sveobuhvatna rešenja. Rittal RiMatrix New Generation (NG) je tu kao pravi odgovor na sva ova pitanja i zahteve.

PCPress.rs Image

Dugogodišnje iskustvo u radu i podršci najzahtevnijim korisnicima rezultirao je novom platformom za DC rešenja koja predstavlja otvoren, modularan sistem – matricu – s pojedinačnim komponentama koje se međusobno uklapaju kao Lego kockice i mogu se proširivati i skalirati po želji. Ovakva platforma nudi ne samo pravi odgovor na sve tehničke i zahteve eksploatacije već i ono što je danas veoma važno, a često i kritično: odgovor na ono što donosi bliska budućnost, jer se ionako oštri zahtevi stalno pooštravaju.

IT ekspertiza u paketu

Osnovne komponente su IT rekovi koji se opremaju klima-uređajima, sistemima za sigurno napajanje, nadzorom i sigurnosnim uređajima.

PCPress.rs Image

Ovakav set opreme i pratećih sistema primenjuje se na data centre svih veličina: od samostalnih rekova ili kontejnera u edge data centrima do stacionarnih data centara ogromnih dimenzija za kolokaciju, cloud i hyperscale primene.

Pročitajte i:  Izazovi savremenih data centara

Ono što je bitno kod RiMatrix NG rešenja jeste to da su nove komponente uvek kompatibilne sa starim, tako da su modifikacije i proširenja moguća i lako izvodljiva, bez obzira na to da li je u pitanju povećanje kapaciteta, performansi, bezbednosti ili pouzdanosti. Korisnici i servisni partneri znaju koliko ovo olakšava svakodnevni rad i održavanje data centara.

Hlađenje prema potrebama

Energetski efikasno hlađenje podrazumeva precizno upravljanu klimatizaciju, kontinuiranu regulaciju i minimum gubitaka i praznog hoda. Rittal LCP uređaji su koncipirani da sve te zahteve ispune u potpunosti.

PCPress.rs Image

Free Cooling za data centre

Široko prihvaćeni konvencionalni sistemi hlađenja hladnim vazduhom iz podignutog poda pogodni su za data centre s manjom i srednjom disipacijom po reku. Za veće gustine disipacije primenjuje se preciznija klimatizacija uređajima veće rashladne snage s direktnim strujanjem u prostoru između rekova, bez potrebe za visokim podignutim podovima.

PCPress.rs Image

Evakuisana toplota se izbacuje u okolni prostor različitim vrstama primarnih jedinica. Rittal je razvio spoljne jedinice sposobne da u slučajevima nižih spoljnih temperatura obezbede dovoljnu rashladnu snagu praktično bez uključivanja kompresorskih izmenjivača. Ovaj indirektni free cooling koristi sistem rashladne vode temperature 15-20°C, i efikasan rad je moguć i kod nešto viših spoljnih temperatura. Energija se troši samo na cirkulacione pumpe i ventilatore, tako da se potrošnja drastično smanjuje.

Pročitajte i:  Paneli na usijanom limenom krovu

Indirektno hlađenje prostora

Indirektni free cooling omogućava kapacitete reda megavata. Zahvaljujući saradnji Rittal-a s kompanijom Stultz, u ponudi su moderna i vrlo efikasna rešenja sa free cooling-om, side cooling-om i čilerima za unutrašnju montažu. Uz ova rešenja i preciznu regulaciju rada opreme, moguće su uštede u energiji do 60 odsto.

PCPress.rs Image

Hlađenje na nivou reka

Pretpostavlja se da će potrebe za obradom podataka rasti, a time i gustina snage u data centrima. Veliki data centri već imaju ekstremne gustine disipacije, sve do 30 kW i više po reku. U takvim slučajevima klasično hlađenje data centra iz poda nije dovoljno efikasno, već se primenjuje lokalno, pojedinačno hlađenje rekova LCP (Liquid Cooling Package) uređajima. Pored visoke efikasnosti i precizne regulacije snage, a time i potrošnje, nude i sigurnost u vidu redundanse.

PCPress.rs Image

Efikasno hlađenje procesora

Pošto vazduh nije dovoljno efikasan medijum za hlađenje, direktno hlađenje procesora biće  ključno u budućnosti. Umesto nekadašnjih sistema s vodom, koriste se napredni fluidi koji obezbeđuju veće kapacitete i potpunu sigurnost za opremu. Novi sistemi na bazi dvofaznih sistema s tečnim rashladnim fluidima bez vode, razvijeni u saranji Rittal-a sa firmom ZutaCore, primer su takvih efektnih inovacija.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

PCPress.rs Image

A kod nas?

Svi navedeni sistemi i rešenja raspoloživi su i kod nas, gde je Rittal prisutan skoro 30 godina. Javite nam se ukoliko imate zahtev za opremanjem data centra, izgradnjom novog ili rekonstrukcijom starog. Obezbedićemo vam efektna i efikasna rešenja, visoku pouzdanost i minimalne troškove eksploatacije.

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Facebook komentari: