ASUS ROG Flow

RNIDS: Sutra opraštanje od .YU domena

bye-bye-yuŠta treba da proverite i uradite – mali podsetnik za one koji uvek čekaju poslednji trenutak.

U уторак 30. марта 2010. године, тачно у подне, у складу са одлуком ICANN-а (Интернет корпорација за додељена имена ибројеве), престаје да функционише .YU домен.

Регистар националног Интернет домена Србије (РНИДС) апелује на кориснике Интернета да пре укидања .YU домена спроведу контролу и изврше измену потребних података и протокола како не би остали без сервиса на које су навикли.

Регистар националног Интернет домена Србије (РНИДС) подсећа све кориснике да провере све сервисе које користе на Интернету, као и да изврше промену подешавања и протокола, јер ће након гашења .yu домена, све електронске адресе које се завршавају са .yu постати неважеће, а све Интернет презентације са истим завршетком биће недоступне.

Да би се избегли евентуални проблеми и омогућио што безболнији престанак рада .YU домена, РНИДС препоручује да се током мартаобавезно ураде следеће активности:

За кориснике Интернета битно је да:

 1. Уколико још увек користе адресу са .YU, да се обрате свом Интернет провајдеру како би им помогао да изврше промену адресе на .RS
 2. Изврше промену у параметрима свог програма за пријем електронске поште и то у пољима за електронску адресу, POP3 и SMTP сервере
 3. Уколико као фирма још увек користе .YU домен, потребно је да региструју .RS домен и прилагоде DNS записе и конфигурацију свих Интернет сервиса тако да користе нови .RS домен
 4. Уколико користе неке од Интернет сервиса (DNS, PROXY Server, FTP server, SSH, TELENET, SMTP, POP, HTTP, HTTPS, NTP, IMAP, SNMP, IRC и сл.) да провере да ли су извршили измене у њиховој конфигурацији, односно да ли су све адресе које се завршавају на .YU замењене новим.
Pročitajte i:  RNIDS: Domen i hosting u službi biznisa

Пословне кориснике саветујемо да још једном провере:

 1. Да ли се на њиховом веб сајту још увек налазe линкови који водe на .yu странице?
 2. Да ли су тагови у веб страницама исправљени и да ли су промењена подешавања на свим претраживачимагде су пријавили сајт?
 3. Од кога све још добијају електронску пошту адресирану на стару .yu адресу?
 4. Да ли још увек користе старе електронске адресе за приступ неким веб страницама? (Корисничко име за логовање.)
 5. Да ли су у адресару ажурирали све контакте?
 6. Да ли су променили странице у u?
 7. Дa ли су извршили измене контакт података својих клијената у интерним базама?
 8. Да ли за електронско банкарство користе .yu адресе?
 9. Да ли имају пословне партнере у земљи или иностранству које још увек нису обавестили о измени адресе?

За Интернет провајдере битно је да своје кориснике на адекватан начин обавесте:

 1. Да .YU домен престаје да ради 30. марта 2010.
 2. Да се Интернет презентације чије су адресе завршавале са .YU сада највероватније налазе на адресама које се завршавају са .RS
 3. Да се електронске адресе које су се завршавале на .YU сада највероватније налазе на адресама које се завршавају са .RS
 4. Да су адресе осталих Интернет услуга (PROXY, FTP, SSH, TELENET, SMTP, POP, HTTP, HTTPS, NTP, IMAP, SNMP, IRC..) такође промењене тако да користе адресе које се завршавају са.RS
Pročitajte i:  Šta poklanja .RS za trinaesti rođendan?

Прелазак са .YU Интернет домена на нове .RS домене је завршена у мају 2009., a у функцији је остало око 4000 домена у старом YU регистру. До средине марта регистровано је 55391 домена, и то 31803 .rs, 16813 co.rs, 2857 org.rs, 2886 in.rs и 1032 edu.rs.

Паралелно са овим активностима, РНИДС је покренуо и званично увеођење ћирилице на Интернет.

Влада Републике Србије донела је закључак којим је задужила Министарство за телекомуникације и информационо друштво да у координацији са РНИДСом спроведе јавну расправу о ћириличком домену највишег нивоа и правилима за регистрацију ћириличких поддомена у том домену, као и да предузме друге мере ради стварања услова за подношење захтева за делегирање ћириличког IDN ccTLD за Републику Србију, до краја 2010.

До сада је одржан један округли сто са темом ћирилички домен највишег нивоа у Привредној комори Србије. Крајем фебруара је почео са радом форум. http://www.forum.rnids.rs/index.php на којем је главна тема „ Како треба да гласи чирилићки Интернет домен Србије“. Најчешћи предлози који су се појавили на овом форуму за нови ћирилички домен су : .СРБ, . СБ, .СРБИЈА, . ИЋ..

Pročitajte i:  RNIDS poklanja nove ćiriličke fontove – Orto RNIDS

Поред РНИДСа форуме на тему ћирилићког Интернет домена Србије, покренули су стручни часописи, компаније и друге организације. Идеја је да се путем јавне расправе и анкета дође до ћириличког назива Интернет домена највишег нивоа.

Коначан циљ је да после ћириличког домена највишег ницвоа, буде уведена могућност коришћења посебних латиничних слова које користи српски језик , као и увођење латиничнних слова које користе националне мањине и то у сарадњи са Националним саветима националних мањина. Увођење посебних латиничних слова, која се не налазе у енглеској абецеди се односи на .RS домен. Почетак овог процеса се очекује у 2011. Години.

Детаљније информације на сајту РНИДС http://www.rnids.rs/

РНИДС

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,