BIZIT 23

Robinhood, GameStop i nevolje sa deonicama

Aplikacija za trgovanje deonicama Robinhood odlučila je da svoje korisnike spreči da kupuju deonice kompanije GameStop, te drugih firmi koje su postale omiljene među Reddit WallStreetBets korisnicima. Oni koji su počeli da kupuju pomenute deonice želeli su da na taj način kazne takozvane “short sellers” investitore.

PCPress.rs Image

„Short selling“ na prvom mestu znači „pozajmljivanje akcija“ – da bi profitirao od smanjenja cene, short prodavac pozajmljuje akcije i prodaje ih, očekujući da će biti jeftinije da ih otkupi u budućnosti; vlasnik akcija nije obavešten da su iste pozajmljene short sell prodavcu, ali to ne ometa vlasnika da ih proda u bilo koje vreme. Ovi short prodavci našli su se na jednoj strani GameStop sukoba, dok su na drugoj trgovci udruženi na popularnom sajtu Reddit.

Stotine Reddit korisnika počelo je da insistira da se kupuju GameStop deonice, a kako bi se stalo na put short prodavcima. Vrednost GameStop akcija dostigla je nakon toga rekordnu vrednost, zahvaljujući upravo toj “berzanskoj bici” koja se odvija između dve grupe investitora, prvih koji veruju da će vrednost akcija opasti i drugih koji veštački podižu tržišnu kapitalizaciju cele kompanije.

Pročitajte i:  Google Play otkriva veliki napad na malver u prodavnicama aplikacija

PCPress.rs Image

U sukob se umešala i aplikacija za trgovanje deonicama Robinhood, koja je korisnike sprečila da kupuju akcije kompanija GameStop, AMC Entertainment, Bed Bath and Beyond i American Airlines. Potencijalna tužba bi mogla da dodatno utiče na sukob između investitora, pa se valjda zbog toga u situaciju umešala i kompanija Google, a tako što je počela da uklanja negativne komentare koji su u vezi sa aplikacijom Robinhood. Naime, preko 100 hiljada korisnika je pohitalo u Google Play Store, a kako bi negativno ocenilo omraženu aplikaciju. Google je reagovao zato što se , kako se tvrdi, radilo o koordinisanoj akciji da se „naruši ugled aplikacije“, što nije u skladu sa pravilima korišćenja.

GameStop je na kratko dostigao vrednost od oko deset milijardi krajem 2007. godine, a sada je već premašio tu cifru. Što se tiče aktivnosti short prodavaca one su još tokom finansijske krize postale simbol za „kapitalizam lešinara“, pa su više puta optuživani da su uništavali kompanije koje su mogle da posluju i dalje, a da bi zaradili velike svote novca. Cene svih akcija na svetskim berzama su prošle nedelje pretrpele veliki pad, jer se zbog pandemije koja i dalje traje ne veruje u brzi oporavak privreda. Haosu doprinose i pomenuti GameStop sukobi, pa ostaje da se vidi koliko će mali ulagači okupljeni na društvenim mrežama ubuduće uticati na planove velikih investitora, posebno od kad je Robinhood odlučio da stane na stranu jačih.

Pročitajte i:  Google olakšava brisanje privatnih podataka iz pretraga

Izvor: Boing Boing

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,