BIZIT Seminar

Robot-baštovan koji radi na solarnu energiju

Tertill iz kompanije Franklin Robotics je autonomni robot koji obavlja sitne baštenske poslove. Radi na solarnu energiju i vodootporan je, te slobodno može da boravi na otvorenom. Koristi slični tehnologiju kao i Roomba – robot usisivač – samo što ima senzore uz pomoć kojih pravi razliku između baštenskih biljaka i korova koji uklanja malim trimerom.

PCPress.rs Image

Dok patrolira baštom, pomalo podseća na neki Rover na Marsu, ali se zapravo radi o robotu koji je talentovan za baštovanstvo. Može stalno da boravi u bašti, budući da je otporan na spoljašnje uslove, te da konstantno uklanja korov. Koristi jednostavne senzore uz pomoć kojih određuje visinu biljke, kako bi izbegao visoke biljke, koje su obično poželjne u baštenskom ekosistemu. Ne koristi hemikalije, te funkcioniše uz pomoć solarne energije koju skladišti u bateriju, pa je tako potpuno ekološki prihvatljiv. Uskladištenu energiju može da koristi i kada je oblačno, ili kada pada kiša.

Ovim robotom može da se upravlja i preko pametnog telefona, putem Bluetooth konekcije, a posebno dizajnirana četiri točka sprečavaju da se zaglavi kada naiđe na prepreku, pa može da obavlja poslove i kada ga ne nadzirete.

Pretpostavlja se da će, kada bude pušten u prodaju, moći da se nabavi po ceni između 250 i 300 dolara.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,