Top50 Glas publike

Robot-dirigent YuMi nastupio uz Andrea Bocelli-ja

Glas italijanskog tenora Andrea Bocelli-ja orio se toskanskom operom, ali su oči svih gledalaca bile okrenute ka YuMi-ju, robotu-dirigentu koji se nalazio pored njega. Robot, sa očiglednom naklonošću ka Verdijevim delima, prvi put se predstavio svetu, koristeći svoje dve mehaničke ruke da diriguje orkestrom.

PCPress.rs Image

Koncertom je otvoren dvodnevni Međunarodni festival robotike u Pizi, a Bocelli je izveo ariju “La donna è mobile” iz Verdijeve opere “Rigoleto”.

YuMi je proizveden u kompaniji ABB iz Ciriha, a programiran je da podražava pokrete dirigenta Andrea Colombini-ja, koji je rekao da ga nije bilo lako trenirati. Robot-dirigent ima širok opseg gestova, fluidnost pokreta, što je veliki napredak u odnosu na krute pokrete robota koji su do sada proizvedeni. Tako YuMi ima daleko sofisticiranije pokrete od svog rivala Asimo-a, proizvedenog u Honda-i, koji je dirigovao Detroitskim simfonijskim orkestrom 2008. godine.

Proizvođači su naglasili da robot ne može samostalno da diriguje orkestrom, što ide u prilog tvrdnji da su “ljudima potrebni roboti, kao što su i robotima potrebni ljudi”.

Pročitajte i:  Honda startuje sa proizvodnjom automobila na hidrogenski pogon u SAD-u do 2024. godine

Izvor: Daily Mail

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,