BIZIT 2022

Robot iz obezbeđenja završio u fontani

Iako je izvesno da će nam roboti sve više pomagati u budućnosti, i mašinama će morati neko da pomaže. Na takav zaključak nas navodi i neobičan incident u Vašingtonu – robot koji je služio kao obezbeđenje u jednoj poslovnoj zgradi utopio se kada je upao u fontanu. Patrolni roboti firme Knightscope opremljeni su različitim instrumentima, uključujući i sisteme za prepoznavanje lica, te uređaje za snimanje video zapisa visokih rezolucija, kao i infracrvene i ultrazvučne senzore, ali ovom robotu-radniku ni to nije pomoglo.

PCPress.rs Image

Jedan dan posle „samoubistva“, sada već poznatog, robota iz Vašingtona radnici i radoznalci odali su mu počast ostavljanjem cveća i poruka u poslovnoj zgradi u kojoj je radio. „U sećanje na našeg robota i prijatelja,“ piše u jednoj od tih poruka koje „ožalošćeni“ ostavljaju u blizini mesta nesreće.

Robot je imao i ime, a zvao se Stiv. Radio je tek nedelju dana kada je u ponedeljak, 17. jula, pao niz stepenice i okončao svoj kratki radni vek u obližnjoj fontani. „Ovaj incident nam ukazuje na to da su poboljšanja, koja će dodatno povećati bezbednost naših radnika i sugrađana, neophodna,“ rekao je predstavnik firme Knightscope. „Obećali su nam leteće automobile, a umesto toga smo dobili robote samoubice,“ napisao je jedan radnik iz te poslovne zgrade na Twitteru.

Pročitajte i:  Zašto naučnici uče robote da se smeju kao ljudi

Izvor: washingtonpost.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,