BIZIT 2022

Robot-kofer i stvari su uvek uz nas

Italijanski proizvođač vozila Piaggio poznat po svojoj legendarnoj Vespi, napravio je koncept vozila za prevoz prtljaga za sve one koji ga ne žele nositi u rukama. Njihovi stručnjaci, izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward, osmislili su i predstavili autonomni kofer, to jest robotsko vozilo koje može pratiti svog vlasnika i za njim po gradu voziti njegov prtljag ili njegove druge potrebne predmete.

PCPress.rs Image

Gita, kako je ime ovom neobičnom robotu, kreće se na dva velika točka poput Segway-a, a u prtljažniku koji je zapremine oko 32 litra može da prevozi i do 20 kilograma tereta. Napredni senzori prepoznaju kretanje vlasnika i prate ga, krećući se ukorak sa njim po gradu, slično kao kod koncepta koji smo videli i kod kineske kompanije 90Fun na ovogodišnjem CES-u.

PCPress.rs Image

Veliki točkovi omogućavaju Gita-i okretanje u mestu, senzori su zaduženi za praćenje vlasnika i izbegavanje prepreka, a ugrađen računar u stanju je i da zapamti rutu kretanja te je po potrebi ponovi i bez ljudske pratnje, postajući time pravi robot ukoliko je potrebno.

Pročitajte i:  Naučnici koriste mrtvog pauka kao hvatač za ruku robota, nazivajući ga 'Necrobot'

PCPress.rs Image

Namera ovog proizvoda je da promoviše hodanje i uopšteno kretanje po gradu bez automobila, te da pokaže na koje su sve načine autonomni roboti spremni da pomognu ljudima u svakodnevnim zadacima. Prvi koncept Gite predstavljen je još prošle godine, a Piaggio sada poziva sve zainteresirane da se prijave na listu onih koji žele da testiraju u beta verziji i među prvima isprobaju potpuno funkcionalan proizvod. O ceni se još ne govori, ali navodi se da bi Gita mogla da se nađe u prodaji negde tokom 2019. godine.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

One thought on “Robot-kofer i stvari su uvek uz nas

  • 4. June 2018. at 16:39
    Permalink

    Alal vera! Konacno neko da napravi nesto da ne moram da se savijam. Svi koferi koje sam imao su bili neprakticni, moram da se savijam da bi to islo… Ovo je za visoke ljude spas!

Comments are closed.