Ikotek

Robot koji je savladao merdevine

Oni koji su mislili da će strahu od robota moći da uteknu ako se popnu uz merdevine gadno su se prevarili, budući da će roboti uskoro moći da savladavaju i ovakve prepreke.

PCPress.rs Image

Naime, Kyoto univerzitet se udružio sa Univerzitetom za elektro-komunikacije u Japanu, kako bi zajedničkim snagama kreirali zmijolikog robota koji može da savlada merdevine, a tako što se obavija oko prečki. Robot je još uvek nespretan, te za sada zna samo kako da se popne uz merdevine, ali ne i da sa njih siđe, a naučnici se nadaju da bi u bliskoj budućnosti mogao da postane brži i spretniji.

Izveštaj o novom zmijolikom robotu ne ukazuje na to koja bi mogla da bude svrha nove kreacije, pa se pretpostavlja da bi mogla da se koristi za savladavanje prepreka u slučaju katastrofa, a kako bi stigla do unesrećenih i pružila im neki vid pomoći, ili ih samo locirala. Model još uvek izgleda neugledno, te ga neki porede sa junacima niskobudžetnih horor filmova, ali kreatori ističu da je uspon uz merdevine predstavljao jedan od većih izazova kada je robotska familija u pitanju.

Pročitajte i:  Ako ste dovoljno hrabri da pomerate čitave rackove datacentra, ovde je robot za vas

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,