ePlaneta

Robot koji predmete prepoznaje uz pomoć čula “vida” i “dodira”

Ljudskim bićima nije teško da pretpostave kakav će osećaj pružati neki predmet kada ga dodirnu, te kako izgleda neki objekat koji dodiruju a ne vide, ali su mašinama ovi procesi još uvek komplikovani. Novi robot sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) bi to mogao da promeni, budući da je u ovim akcijama otišao malo dalje od svojih drugih mašinskih rođaka.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je stručni tim mehaničkoj ruci KUKA dodao GelSight taktilne senzore, da bi podaci prikupljeni preko senzora potom slati AI sistemu koji je na osnovu toga učio o vezi između vizuelnih i taktilnih informacija. Sistem je obučavan uz pomoć 12 hiljada snimaka 200 objekata kao što su tkanine, alati, kućni aparati, koji su potom razlagani u nepokretne slike, da bi ih sistem lakše povezivao sa taktilnim osećajima.

PCPress.rs Image

Robot za sada objekte prepoznaje samo u kontrolisanom okruženju, a sledeći korak je da postane slobodniji, te radi sa predmetima koji se nalaze u setovima koji su potpuno nepoznati. Sistem bi u budućnosti mogao da doprinese dodatnoj evoluciji mašina, što će imati različite primene u svim oblastima industrije, ali i običnog života u koji budu ušli i roboti.

Pročitajte i:  Optički izum odražava ljudsko oko 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,