Top50 Glas publike

Robot koji prepoznaje emoji sarkazam

MIT je napravio algoritam koji može da prevede tonu postova i da razume kada je neko sarkastičan. Pod nazivom DeepMoji, AI (veštačka inteligencija) je analiziarala 1,2 milijarde tvitova kako bi razumela 64 korišćenjenih popularnih emoji-ja. Alatka analizira emoji-je koji se nalazi u postovima i to pomaže da razume emotivni podtekst i time detektuje ako se neko koristi sarkazamom.

PCPress.rs Image

„Zato što možemo da koristimo intonaciju u načem glasu i vidimo naš govor tela, lakše nam je da izrazimo šta pričamo. Emoji su način na koji to radimo online,“ rekao je Iyad Rahwan, profesor saradnik na MIT Media lab, prema MIT Technology Review. Istraživači su prvo mislili da koriste prihvatljive emoji-je u svojim tvitovima. DeepMoji je uočio sarkazam  82% vremena bolje nego ljudski faktor koji je detektovao 72% sarkazma. Inicijalno je DeepMoji je bio dizajniran kao alatka koja detektuje rasističke postove na Twitteru, ali to nije imalo efekta.

US Secret Service (tajna služba SAD) je izjavila 2014. godine da razvija način da detektuje sarkazam online kao deo plana da se prate socijalne mreže. U odvojenoj studiji na Univerzitetu u Lisabonu, istraživači su razvili program koji razume sarkastične tvitove tako što ih upoređuje sa prethodnim tvitovima korisnika.

Izvori: Mailonline

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,