BIZIT 2022

Robot-lenjivac za (veoma sporo) nadgledanje ugroženih vrsta

Većina robota inspirisanih životinjama dizajnirana je da se brzo kreće, ali je najnoviji robot Georgia Tech-a upravo suprotno. Njihov novorazvijeni SlothBot je napravljen da proučava životinje, biljke i celokupno okruženje ispod kog se nalazi, pomerajući se što je manje moguće.

PCPress.rs Image

Dugačak nekoliko inča na nadzemnim kablovima samo kada je to potrebno, puni se preko solarnih panela, nadgleda faktore poput nivoa ugljen-dioksida i vremena koliko god je to moguće – verovatno i godinama. Čak puzi prema sunčevoj svetlosti kako bi osigurao da će ostati napunjen. 3D odštampana spoljašnjost pomaže SlothBot-u da se uklopi (bar u onim mestima gde žive lenjivci), dok svoju opremu štiti od kiše.

Testiranje u Botaničkoj bašti u Atlanti

Robot će početi tako što će nekoliko meseci nadgledati Botaničku baštu u Atlanti, viseći sa kabla dužine 30 metara. Međutim, dugoročno se istraživači nadaju da će SlothBot pokrivati široka područja sa više kablova. To bi moglo da bude od vitalnog značaja za praćenje ugroženih vrsta i promene u njihovom okruženju, poput oprašivanja orhideja ugroženim žabama, sa minimalnim upadom ljudi ili potrebom da se puzi preko prepreka poput stena. Robot bi mogao da se koristi čak i za preciznu poljoprivredu, gde može da uoči bube ili bolesti pre nego što to urade ljudski farmeri.

Pročitajte i:  Šahovski robot slomio prst sedmogodišnjaku na turniru u Rusiji

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,