BIZIT Seminar

Robot operisao svinju laparaskopski

Smart Tissue Autonomous Robot (STAR)- robot dizajniran od strane tima sa Univerziteta Džons Hopkins – uspeo je da, sa visokom preciznošću i bez pomoći ljudi, laparaskopski operiše svinju.

PCPress.rs Image

Robotu ne drhte ruke

Procedura operacija, koje su do sada izvedene na 4 životinje, zahteva visok stepen ponavljajućih pokreta i preciznosti. Na osnovu dobijenih rezultata, ispostavilo se da je robotska operacija dala značajno bolje rezultate od operacije koju izvode ljudi. Axel Kriger, profesor mehaničkog inženjeringa, objasnio je da je jedan od izazovnijih poduhvata u hirurgiji povezivanje dva kraja creva: najmanje drhtanje ruku ili pogrešan šav mogu imati katastrofalne posledice.

Novi robot je izgrađen na osnovu prototipa robota za rad sa mekim tkivima, koji je i ranije povezivao creva, ali uz asistenciju ljudi. Sada pomoć ljudi nije potrebna, jer je robot dizajniran sa posebnim vidom za šivenje mekih tkiva i poseduje algoritam za praćenje na bazi mašinskog učenja. STAR, takođe, koristi najsavremenije programe za snimanje, specijalizovane alate za šivenje i kontrolni sistem koji podešava plan operacije u realnom vremenu. Mišići, salo, tetive i ligamenti se, tokom operacije, mogu pomerati, što zahteva brz odgovor radi ravnomernog ušivanja.

Izvor: PCMag

Facebook komentari:
SBB