Robot-riba kao novo oruđe za biološka istraživanja

Izgleda kao riba, kreće se kao riba, ali je svakako robot. Radi se o SoFirobotu ribi kojeg su kreirali stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT), a koji je najpokretljiviji od svih robota iz te klase.

PCPress.rs Image

SoFi ima ugrađenu kameru, te će moći da se infiltrira u podvodni svet, a da ne uplaši njegove stanovnike, te tako pruži nove uvide u život ispod vode. Sastavljena je od delova koji su odštampani na 3D štampaču, što znači da može da se proizvede prilično brzo, te po povoljnoj ceni. U svom sklopu ima i komoru koja je ispunjena vazduhom, a zahvaljujući kojoj će moći da prilagođava pritisak u zavisnosti od dubine na kojoj se nalazi. Robotom se upravlja preko kodiranih audio zapovesti koje izdaje ljudski operator, a robot može da pliva i polu-autonomno, te onaj koji upravlja može da koriguje kretanje, a preko SNES upravljača.

Najvažniji od svih delova jeste pogon zahvaljujući kojem se SoFi pokreće, a koji dolazi u obliku hidrauličnog pokretača koji upumpava i ispumpava vodu iz dve unutrašnje komore, te tako omogućava da se rep robota pokreće napred i nazad. Tako robot nema propelere, što je daleko bezbednije, te omogućava bolju kamuflažu, budući da hidraulični rep ne stvara buku, te izgleda kao deo tela bilo koje druge ribe.

Pročitajte i:  Neuralink i sumrak čovečanstva

Kreatori kažu da je SoFi gotov proizvod, pa da bi mogla da predstavlja korisno oruđe za marinske biologe, a tako što će im omogućiti neometano prikupljanje podataka, te im otvoriti vrata u podvodni svet koji još uvek krije mnoge tajne.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,