PC Press - Video konferencije

Robot-riba kao novo oruđe za biološka istraživanja

Izgleda kao riba, kreće se kao riba, ali je svakako robot. Radi se o SoFirobotu ribi kojeg su kreirali stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT), a koji je najpokretljiviji od svih robota iz te klase.

SoFi ima ugrađenu kameru, te će moći da se infiltrira u podvodni svet, a da ne uplaši njegove stanovnike, te tako pruži nove uvide u život ispod vode. Sastavljena je od delova koji su odštampani na 3D štampaču, što znači da može da se proizvede prilično brzo, te po povoljnoj ceni. U svom sklopu ima i komoru koja je ispunjena vazduhom, a zahvaljujući kojoj će moći da prilagođava pritisak u zavisnosti od dubine na kojoj se nalazi. Robotom se upravlja preko kodiranih audio zapovesti koje izdaje ljudski operator, a robot može da pliva i polu-autonomno, te onaj koji upravlja može da koriguje kretanje, a preko SNES upravljača.

Najvažniji od svih delova jeste pogon zahvaljujući kojem se SoFi pokreće, a koji dolazi u obliku hidrauličnog pokretača koji upumpava i ispumpava vodu iz dve unutrašnje komore, te tako omogućava da se rep robota pokreće napred i nazad. Tako robot nema propelere, što je daleko bezbednije, te omogućava bolju kamuflažu, budući da hidraulični rep ne stvara buku, te izgleda kao deo tela bilo koje druge ribe.

Pročitajte i:  Neuralink traži eksperte koji bi radili na čipu za povezivanje mozga sa kompjuterom

Kreatori kažu da je SoFi gotov proizvod, pa da bi mogla da predstavlja korisno oruđe za marinske biologe, a tako što će im omogućiti neometano prikupljanje podataka, te im otvoriti vrata u podvodni svet koji još uvek krije mnoge tajne.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,