BIZIT 23

Roboti-čuvari za sve vrste terena

Kompanija Knightscope, o kojoj se u julu pisalo u vezi sa robotom iz obezbeđenja koji je završio u fontani, sada je najavila seriju novih robota za obezbeđivanje prostora – K7.

PCPress.rs Image

Ovaj robot će biti visok oko metar i po, te dugačak preko dva metra, imaće četiri točka, a napravljen je tako da može da funkcioniše na različitim terenima i u različitim uslovima. Kao i raniji modeli, biće opremljen zvučnim i video senzorima, a namenjen je za detektovanje bilo kakvih sumnjivih radnji na terenu koji obezbeđuje. Kompanija je do sada proizvela 44 uređaja, koji će biti isporuručeni na adrese 32 klijenta u osam država, a planiraju da do kraja 2017. godine proizvedu ukupno 100 ovakvih robota.

Očekuje se da će prisustvo ovih mašina umanjiti kriminalne radnje, ali su još uvek daleko od toga da budu funkcionalne kao ljudski čuvari. Nije jasno kako će ovi roboti “predviđati” kriminalne radnje, budući da se u kompaniji raspravljalo i o toj mogućnosti, ali se pretpostavlja da će ta funkcija biti daleko od one u filmu Suvišni izveštaj. Da bi roboti u budućnosti mogli da funkcionišu i na taj način, biće potrebno da se razviju sofisticirani AI sistemi za mašinsko učenje, uz pomoć kojih bi mogli da procene gde će se i kada određeni zločin dogoditi.

Knightscope se za sada fokusira na poboljšavanje navigacionih sposobnosti svojih robota, budući da su se prethodne nezgode uglavnom dešavale zbog nedostataka u ovoj oblasti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,