Roboti još uvek nisu brži od ljudi

Na ulicama Rima, na trasi na kojoj se vozila nedavna trka Formule E, profesionalni vozač (drifter) Ryan Tuerck se suočio s izazovom trkanja protiv autonomnog trkačkog bolida DevBot. Ovaj robotski trkački automobil deo je eksperimentalne automobilističke klase Roborace i izrađen je samo u ove svrhe, a Tuerck nije nikada pre ove trke vozio bolide ovoga tipa. Dodatnu prednost robotskom vozilu daje i činjenica da je, dok njime upravlja automatika, lakši za oko 77 kilograma, jer u njemu ne sedi vozač.

PCPress.rs Image

Uprkos navedenim prednostima koje je robotsko vozilo moglo iskoristiti, zabeležilo je značajno slabiji rezultat od ljudskog vozača. Iako je Tuerck svoj bolid provezao stazom u vremenu čak 15 sekundi sporijem od najbržeg kruga Formule E (1:51:80), autonomni bolid je bio sporiji još gotovo dodatnih pola minuta (2:18:40).

Do sada su u sličnim testiranjima roboti uvek bili sporiji od ljudi, ali za otprilike osam posto. Ovo vreme, sporije čak 24 posto od ljudskoga, pokazuje da napretka kod DevBota baš i nema. Roborace za sada, dakle, ostaje i dalje više eksperimentalna trka, barem dok ne pokaže neki značajan tehnološki proboj.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,