BIZIT 2022

Roboti koji će postati svesni svog postojanja

Eksperti za robotiku sa Columbia univerziteta kreirali su mehaničku ruku koja ne samo da može da se pokreće, već i da postane svesna svog postojanja, što je, tvrde, korak ka samosvesnim mašinama.

PCPress.rs Image

Robotsku ruku upoređuju sa novorođenčetom u kolevci, budući da poput njega i ona uči šta je i gde se nalazi. Sposobnost robota da zamišljaju sami sebe je još uvek na ranom stupnju evolucije, ali naučnici veruju da su na dobrom putu da ubrzaju taj proces. Nova mehanička ruka uči na osnovu eksperimenata, a bez programa koji joj prethodno objašnjavaju zakone fizike i matematike, te načine na koje je konstruisana. Nakon nekog vremena koje je provela u pokušajima i pogreškama, ruka je uz pomoć svojih algoritama počela da „razume“ svet oko sebe. Tako je nakon što je postala svesna sebe počela da obavlja i neke kompleksnije situacije poput autopopravki ili ispisivanja teksta markerom.

PCPress.rs Image

Takva dostignuća su impresivna ako se uzme u obzir da u ruku nisu implementirani programi koji objašnjavaju određene procese, ali su roboti ipak još uvek daleko od aktivnosti koje bi podsećale na pisanje poezije. Projekat je ipak značajan kako za evoluciju robota, tako i za razumevanje načina na koje ljudska bića postaju svesna sebe. Filozofi, psiholozi, te umetnici se fenomenom samosvesnosti bave već stotinama godina, ali se u razumevanju nije mnogo napredovalo, te kreatori nove mehaničke ruke tvrde da bi prevođenje onoga što ruka razume tokom svog razvoja moglo da donese revolucionarna otkrića na tom polju.

Pročitajte i:  Robot koji čuva parking mesto i puni bateriju

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,