BIZIT 2022

Roboti koji ljudsko telo “popravljaju iznutra”

Mnogo je izazova na putu do stvaranja robota koji bi mogli da funkcionišu unutar ljudskog tela, a jedan od najvećih je napajanje, budući da dimenzije ne dozvoljavaju implementiranje baterije. Eksperti iz kompanije Georgia Tech imaju rešenje za ovaj problem, a u obliku “bristle-bots” sićušnih robota koji energiju dobijaju iz vibracija koje dolaze od različitih izvora – od ultrazvučnih talasa do zvučnika koji se nađu u blizini.

PCPress.rs Image

Jedan robot meri tek dva milimetra u dužinu, te teži jedva pet miligrama, te može da se kreće brzinom od osam milimetara u sekundi. Kretanje je moguće zahvaljujući komponenti koja se implementira na 3D-štampano telo robota, koja nožice usmerava ka cilju, a u zavisnosti od izvora vibracije. Komponenta za pokretanje napravljena je od olovo cirkonat titanata koji električni napon može da transformiše u vibraciju, i obrnuto.

Napominje se da roboti nisu korisni u obliku u kojem se trenutno nalaze, budući da mogu da se kreću u samo jednom smeru. Ipak, kreatori se nadaju da će tehnologija napredovati u pravcu robota koji bi mogli da funkcionišu unutar ljudskog tela, te zdravstvene probleme „rešavaju iznutra“, i tako potpuno promene hirurgiju i medicinu uopšte.

Pročitajte i:  Tehnika zasnovana na AI može da otkrije srčana stanja i pomoći u sprečavanju srčanih udara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,